2016-07-14 466 瀏覽
之前去澳門探朋友翻來,澳門一個朋友話香港都都特色好味福建菜,不會比粵菜差,我當時系好懷疑嘅,覺得距吹水。然後上2個星期距來香港玩,就話係都要帶埋我去試試距覺得好味嘅福建菜。甘我就捨肚陪君子喇。裝修新,應該都系剛剛裝修無耐,然後飲茶都系菊花菜,同粵菜無咩區別啊。但係佢點嘅菜就真系好唔同。莆田扁肉湯,廣東人食飯,當然都系要有頭啖湯距點咗呢個湯,然後上菜嘅時候我差D懷疑係咪上錯菜,呢個唔係雲吞乜??明明就係雲吞好唔好。朋友話,人地呢個就系湯,飲下先啦。我覺得福建雲吞,皮一定要爽E個就唔使贊了。然後湯就真系要講下,湯就酸酸甜甜....加咗D醋應該係。然後有醋覺得雲吞都特別爽。莆田鹵麵,E個面,呢個就比較嚴我,平時我自己煮面都會加配菜,甘樣個面嘅湯會更加鮮。距個面唔細米粉,就系粗麵。分量大,飽肚,所以系唔食叫飯了。莆田燜豆腐,豆腐都系唔係我自己平時食法,更加碎更加入味,好似加了配菜好似蒸蛋一樣。賣相你覺得麻麻哋,但係味道都唔錯。酥炒芋頭,芋頭好精緻,真係一舊一舊,甘但係又好粉好腍。炒得好香口,想起一個菜,拔絲芋頭。但係呢個就精緻好多。蝦苗伴紫菜,真系太精緻了,好似西式甜品一樣嘅樣,但係就系味道同
蝦苗伴紫菜,真系太精緻了,好似西式甜品一樣嘅樣,但係就系味道同甜品相反,因為距係咸嘅。
紫菜好碎鋪上面,一啖咬落就系表面脆脆哋,裡面軟軟底,然後有D蝦米系裡面嘅感覺。口感就系鮮鮮哋不會好膩。

朋友講得都唔差,然後距自己就食到停唔到口,一味食一味話係米呢?都話E間好味嘅啦。
2016-06-13