餐廳: 聆渢咖啡廳
資訊:

2013-10-06 2089 瀏覽
一年一度中秋節 , 當然要好好慶祝一下 原本想食海鮮 , 但回想去年中秋揸車入西貢時車龍之恐怖 , 即時打消念頭  見天氣好有涼風, 是最佳的 BBQ 季節 , 腦海中浮現出一個渡假式的浪漫花園 , 泳池邊燒烤的美境 , 立即致電黃金海岸酒店 指明要花園泳池旁邊位置 , 一於來個高級 BBQ   當天公司收早 , 怕塞車故提早入酒店對面的停車場先安置好 ”二奶” ,( 酒店有免費代客泊車, 但老公不喜外人動佢個二奶, 所以自找錶位 )先落海灘漫步看日落 , 海灘上人不多疏疏落落的 , 陣陣海風吹來 , 伴隨柔和的海浪聲 , 舒服極了 ~~~ 晚霞余暉靜靜的消失後 , 回到熱鬧的酒店開始我們的中秋大餐 , 嘻…嘻….自助餐剛開始 , 各式各樣食物排放整齊美觀 , 巡視一圈 , 花多眼混亂 , 眼睛享受完, 又到個胃勁催促 , 差點流出口水來呢 ~~ 甜品賣相實在太吸引 , 來個反傳統先食甜品 , 款式多不太甜 good … 火腿凍肉係至愛當然不會錯過 , 其中兩款較突出 encore 了幾次 .  相比甜品和燒烤 , 幾款大路海鮮較失色  翡翠螺 和 蜆都有沙 , 長腳蟹欠鮮味
一年一度中秋節 , 當然要好好慶祝一下

打消念頭
見天氣好有涼風, 是最佳的 BBQ 季節 , 腦海中浮
海岸酒店 指明要花園泳池旁邊位置 , 一於來個高級 BBQ
伴隨柔和的海浪聲 , 舒服極了
~~~ 晚霞余暉靜靜的消失後 ,
回到熱鬧的酒店開始我們的中秋大餐 , 嘻…嘻….
眼睛享受完, 又到個胃勁催促 , 差點流出口水來呢 ~~

相比甜品和燒烤 , 幾款大路海鮮較失色
 翡翠螺 和 蜆都有沙 , 長腳蟹欠鮮味 , 蝦不新鮮
黑松露忌廉湯一定要試 , 又香又滑又好味 , “超想” encore 但
      怕漲住個胃 , 無空間容納其他美食
黑魚子雲吞 見賣相好普通細細粒的雲吞 , 不知什麼餡 , 試過後回味不已
燒蜜汁雞翼 ( 肉嫩好味 )
燒大蝦 ( 蝦夠新鮮加少許鹽 好正 ),
燒牛扒 ( 有肉味但不會 ug )
燒羊架 ( 怕蘇無試 )
帶子 ( size 夠大 賣相都幾好 , 但欠了海鮮之鮮味 )
 燒乳豬 熱騰騰即燒即食, 皮脆好味 , 但第二次取的比較肥 , 油感過重較漏
 燒生果都有多款 :
燒香蕉 皮雖然黑 , 但經燒過蕉肉更香更滑
燒火龍果 燒熱後味道怪怪地 , 都是平常雪凍好食D
燒菠蘿 分別取幾次都好甜好多汁 一流good
燒粟米一般唔夠甜
每位限量半隻焗芒果龍蝦 以為限量便是主題推介 , 怎知道竟是全晚
最差之作
,我們三份的蝦肉都不新鮮有 “梅” 的感覺
, 見附近
幾枱都有人余下未食過
熱薰方面有幾款 , 但單單食花園範圍內的美食和甜品 , 個胃已經
投降叫停 , 故熱盆熟食全部未試過 >.< 只影相作留念 , 期待下次
有機會再試啦
題外話/補充資料: 豐盛一餐後 , 最佳之消閒節目 , 莫過於在酒店一遍綠林花園散散步 , 海濱長廊靜觀夜景 , 晴朗的天空下 , 對岸華燈影照倒影在泊滿遊艇 的海上 , 使人陶醉 ****正價 $528 但用任何信用卡簽賬都有八折優惠 ^.^
2013-09-19
用餐優惠