2009-10-12 6 瀏覽
上星期日畀屋企人老點之下食左餐韓國野,今晚呢餐又衰多一次韓國野......呢間野響屯門都好多年,之前響屯門市廣場,果陣o的野好好食,後來搬左呢個位之後都無食過。細佬之前去過兩次之後都痾到七彩,但阿媽同妹妹想試之下,都去左呢度一試。一分錢一分貨,經驗告訴我,除了五星級酒店自助餐外,絕不能對一個價錢任食的餐廳有太太期望。因細佬的慘痛經驗,我們沒有吃壽司、泡菜、芽菜等冷盤。因肚餓,我主力食左幾樣熱盤先。坐定了,行去拿野食,有一張自助餐檯,客人可以拿自己鍾意的食物,然後返去享用。雖則是任食,但可供韓燒的食品選擇實際不多,反而熱盤及壽司種類不少。西瓜汁:未喝過如此稀的西瓜汁!好似飲水咁,飲左兩杯都解唔到渴。薯餅(熱盤):很脆,外皮唔硬,吃下去是熱的。通菜(熱盤):炒得唔錯,我拿了三次。缺點是凍的,要放上鐵板加熱。粉絲(熱盤):味道OK,但略為焾了一些。炸餃子(熱盤):放得太耐,凍冰冰的,皮硬到咬唔開,餡料只有韭菜,非常難食。雞翼(熱盤):夠入味,皮很脆,吃的時候還熱,有脆漿的更好吃。冬蔭功湯:與其說冬蔭功,不如說是酸辣湯。個湯一味酸,唔夠辣,完全無香茅味,冬蔭功即食麵的湯底仲地道過佢。牛仔骨(韓

西瓜汁:
未喝過如此稀的西瓜汁!好似飲水咁,飲左兩杯都解唔到渴。

薯餅(熱盤):
很脆,外皮唔硬,吃下去是熱的。

通菜(熱盤):
炒得唔錯,我拿了三次。缺點是凍的,要放上鐵板加熱。

粉絲(熱盤):
味道OK,但略為焾了一些。

炸餃子(熱盤):
放得太耐,凍冰冰的,皮硬到咬唔開,餡料只有韭菜,非常難食。

雞翼(熱盤):
夠入味,皮很脆,吃的時候還熱,有脆漿的更好吃。

冬蔭功湯:

牛仔骨(韓燒):
吃得出肉很不新鮮,臊的!所以餐廳用很濃的醃料掩飾,可惜醃料的味道很怪,反而令肉更臊。

腸仔(韓燒):
肉質算是過得去,但係鹹得離譜。

豬頸肉(韓燒):
又是醃料出事!我發現所有肉類,不請豬、牛、雞,都是同那一種醃料醃肉,吃下去全部都是一個味道。

蝦(韓燒):
霉的,是海鮮的致命傷。

如果佢係一間中式餐廳,我會畀高分;但係叫得自己做韓國餐廳,韓式食品係咪都應該好食?而家佢地韓式野完全唔掂,簡直係掛羊頭賣狗肉,仲要每人$144,下次咪預我。
2009-10-11