2015-03-02 403 瀏覽
新年真的不停食飯, 初六舊曆生日, 同屋企人嚟左呢度食晚飯, 老闆娘推介我們食元貝, 佢話好抵, 平時要50幾蚊一隻, 今晚只係32蚊炸, 我們初初都冇諗住食的, 叫左幾個小菜, 老闆娘又問我地諗左食咩未, 食唔食元貝, 見佢咁熱情, 叫左每人一隻啦.之後見到有人食燒腩仔好似幾靚, 又叫左一份燒腩仔拼燻蹄, 仲有瑤柱扒豆苗, 北菇紅燒豆腐, 京都焗豬扒及大芥菜咸豬骨煲.燒腩仔都好脆, 塊皮卜卜聲架, 唔會好肥, 好味呀. 粉絲蒸元貝送嚟, 我地都嘩嘩聲, 因為真的好大隻呀, 上面有些蔥, 豉油同埋粉絲, 好大粒呀, 啖啖肉, 正呀. 可能太大隻, 所以蒸得過左少少, 不過都好好味, 都爽口的, 唔會好鞋及實, 果然冇介紹錯呀.北菇紅燒豆腐, 豆腐都好香同幾滑的, 好食, 有菜芯同北菇幾件, 份量都唔係好大, 可能新年啦.  豬扒反而失色, 好細碟, 同埋全部幾乎都係骨, 同平時食開的京都豬扒有點分別, 好乾又有汁的, 有幾件菠蘿咁啦. 豬扒都好淋的, 但係冇肉囉.咸豬骨煲都維持住味道, 同上次食冇分別, 都係好熱辣辣, 又多芥菜, 豬骨都煲都好淋身, 入晒味, 個湯唔會好濃, 少少胡辣

咸豬骨煲都維持住味道, 同上次食冇分別, 都係好熱辣辣, 又多芥菜, 豬骨都煲都好淋身, 入晒味, 個湯唔會好濃, 少少胡辣味. GOOD

燒腩仔拼燻蹄
粉絲蒸大元貝