2018-07-18 1062 瀏覽
我們都是日本拉麵迷,到過不同拉麵店食過,唯獨這間新開的味千拉麵沒試過,在家附近新開後都未有機會去,有天我們經過此店,看見海報大阪烏賊餅拉麵賣相好吸引,拉麵癮又起,一於入去試下! 我們點了大阪烏賊餅拉麵和豬軟骨拉麵齊分享,我覺得豬骨湯底超正,唔會油肥又起晒膠咁,有鮮味也不算太咸,溏心蛋又好吃,蛋味好濃,中間流流地心帶甜。拉麵麵質好爽身,超彈牙有韌性,是正宗日本拉麵,鹼水味唔重,好掛湯,單是吃麵食到雪雪聲,好滿足。一個烏賊餅好有墨魚味,入面有粒粒墨魚肉,好鮮又彈牙,炸到表面香脆,好有嚼口,表面淋上少許醬汁,醬汁有些似大阪燒、章魚丸個個醬,甜甜地配炸物,又合拍又好味! 另外一碗的豬軟骨又腍又D膠質,醃過的也十分美味,個湯滲著很多䓤香,又有海苔絲,飲少少湯先夠滿足,我覺得享受拉麵真好幸福! 還有小食鹽燒手羽,有D黑胡椒味又有蜜糖甜甜地,味道也十分特別我點了西瓜特飲,清涼又有椰果肉嚼,味道有點像小時候的西瓜雪條,不算太甜。