2014-07-16 624 瀏覽
Coffee roomSimonelli 機Green field 奶位於the one既咖啡店,價錢比連鎖咖啡店平,而且佢地有唔同既單品手沖咖啡(雖然都幾貴),感覺似精品咖啡店同普通咖啡店既結合。Maple syrup banana tart 上碟有朱古力畫花同楓葉糖漿點綴Tart 上邊既植物忌廉令tart既造型好堅挺,但係缺乏左新鮮忌廉既軟滑感覺,仲會有一種膠膠既粘口感覺。忌廉底下有用糖煮過既香蕉,而tart皮用上硬身既曲奇皮。整體都算配合,香蕉味亦能夠發揮出來。可惜楓葉糖漿和朱古力醬重疊擺放,令朱古力漿既味蓋過左楓葉糖漿既味。另外叫左佢地cappuccino,同大路香港咖啡店一樣,佢地既blend偏向苦同零酸味。這種咖啡比較適合沖加奶加糖咖啡,如果飲黑咖啡就會好苦喇。味道唔算太差,都有輕微回甘,不過又飲到綠田源green field 既蛋味,真係唔知點解咁多咖啡店鍾意用。比較奇怪既係佢用隻高窄身杯沖cappuccino,感覺好似大半杯都係泡咁。

Coffee room

Simonelli 機