2014-06-22 824 瀏覽
Tamper Coffee Company 尖沙咀加連威老道嘉蘭圍3號G3磨豆機:Mazzer意式咖啡機:Speedster (又係果d十萬八萬既機)House blend: Square miles 奶:農場鮮奶(一隻本地既鮮奶公司)今次試左咖啡師介紹既Juan ticona 玻利維亞手沖咖啡每杯手沖咖啡都由咖啡師親自試味同親手送上。咖啡聞落有果仁既味道,酸味同非常微既苦味融合在一齊。酸味入面有點苦味,苦味入面帶出果酸味,感覺非常複雜。咖啡很順滑,凍左既時候果酸味被濃郁既黑巧克力苦甘味取締,係一隻有好豐富口感既。另外叫左一個latte,用佢地有名既square miles。 square miles 係由一個英國出名既烘焙師烘焙,再賣到世界各地。佢最出名既red bricks 係由巴西同哥倫比亞既豆拼配而成,再加上淺炒既烘焙,所以果酸味會比較特出而甘苦味就唔會太強。酸味重既咖啡通常都唔會用尼整加奶咖啡,不過e隻奶同這種咖啡豆都融合得幾好,飲落好似奶茶既香滑,奶同咖啡既甜味好豐富,完全唔需要落任何其他既調味。如果大家係尖沙咀行街行到累,不妨去e間咖啡店坐下,座位雖少但係咖啡絕對唔錯。

Tamper Coffee Company
尖沙咀加連威老道嘉蘭圍3號G3

磨豆機:Mazzer
意式咖啡機:Speedster (又係果d十萬八萬既機)
House blend: Square miles
奶:農場鮮奶(一隻本地既鮮奶公司)

每杯手沖咖啡都由咖啡師親自試味同親手送上。