驅使我寫下人生第一篇食評,係因為尋晚嘅用餐體驗實在美好🥰 但唔知點解得咁少食評,所以分享下感受啦之前經過呢間餐廳,覺得啲裝修好fancy,所以就揀咗喺呢間餐廳同閨蜜慶祝生日,我喺OpenRice訂位註明係生日飯,唔知係咪因為咁,餐廳安排咗角落頭兩邊落地玻璃嘅木枱俾我,感覺好開揚,就算唔食嘢齋坐喺度傾偈都舒服我同閨蜜都一致揀咗2月份限定既「西班牙橡果豚肉栗子蓮藕菇菌茶泡飯」,第一次食茶泡飯,要將茶倒落碗倒到7成滿,但我覺得自己應該鍾意就咁食多d🤣所以食剩2啖先倒茶。飯係蕎麥飯,煙煙韌韌粒粒分明,豚肉好淋身,但肉味唔算突出,蓮藕爽甜,但得一片,似裝飾用多d,如果比多一片感覺都已經會好好多。菇有幾種,令菇味更有層次,夾埋蔬菜絲同日式醬汁,成碗飯既味道好夾。食完我同閨密都話可以再encore多碗!唔係因為唔夠飽,份量其實好足,但就一啲都唔油膩,食完對腸胃冇乜負擔。之前我打俾餐廳話想喺甜品碟上寫happy birthday最後唔駛特別提佢地都記得👍🏻做飲食,其實用心做,已經可以令人客好滿足😊

之前我打俾餐廳話想喺甜品碟上寫happy birthday
最後唔駛特別提佢地都記得👍🏻
做飲食,其實用心做,已經可以令人客好滿足😊

2023-02-10
生日