人氣馬拉餐廳蘇媽蘇媽大家就聽得多,但大家又知唔知佢哋開咗自己嘅酒吧?🥳 我都係最近先知佢哋係尖沙咀開咗間So Bar,即刻捉咗朋友去飲返杯鬆一鬆😚🌃 環境So Bar喺尖沙咀The One對面,方便又易搵👍🏻 So Bar嘅設計好有格調,高樓底,深木色調加拱形窗嘅設計充滿歐陸風情~ 室內燈光偏暗,座位對住一大幅酒牆,都幾好feel㗎☺️ 😋 食物🐟 燒鰻魚 $98🔥 燒地獄麻辣雞肉串 $68🦀️ 甲必丹軟殼蟹燉飯 $158🍨 雜莓芭菲 $68💛 Durian Kiss $118🍸 Awakening Earl Grey $128燒鰻魚用咗日式嘅做法,搽滿蒲燒醬再去燒🔥 蒲燒鰻魚甜甜哋,厚肉無骨好味道😋 雖然話係小食,但都有成兩條咁多,份量慷慨🤩燒地獄麻辣雞肉串麻麻辣辣,燒得好香口🍗 雖然我覺得可以再辣d,不過味道都唔錯,餸酒一流🍻甲必丹軟殼蟹燉飯好驚艷🥰 大大隻軟殼蟹幾乎cover曬成碟飯,非常架勢🦀️ 底下嘅燉飯有香濃嘅冬陰功味,食落微酸後勁帶辣,好有驚喜❤️‍🔥 香脆嘅軟殼蟹加上惹味creamy嘅燉飯真係絕配,大推🔥🔥黎So Bar嘅重點當然係要試吓佢哋嘅酒啦🤪 鍾意榴蓮嘅絕對唔可以錯過D

🌃 環境

😋 食物
🐟 燒鰻魚 $98
🔥 燒地獄麻辣雞肉串 $68
🦀️ 甲必丹軟殼蟹燉飯 $158
🍨 雜莓芭菲 $68
💛 Durian Kiss $118
🍸 Awakening Earl Grey $128

香脆嘅軟殼蟹加上惹味creamy嘅燉飯真係絕配,大推🔥🔥

黎So Bar嘅重點當然係要試吓佢哋嘅酒啦🤪 鍾意榴蓮嘅絕對唔可以錯過Durian Kiss💛 呢杯cocktail用咗真。貓山王果蓉,加入baileys同開心果liqueur調製而成😍

成杯cocktail好thick好甜,質地好似smoothie咁😆 飲落有好濃烈嘅榴槤味,真係好滿足❤️‍🔥

另一杯Awakening Earl Grey相比之下酒味就濃好多🥃 杯cocktail首先放喺煙霧瀰漫嘅玻璃樽裏面由店員緩緩打開~ 視覺效果一流,超IG-able🥂

呢杯cocktail用咗earl grey infused嘅Gin做base🍸 整體嘅酒味濃郁好多,帶有微微嘅茶香同煙燻香味,都唔錯👍🏻

甜品雜莓芭菲有兩大球雲尼拿雪糕🍦底下有d海綿蛋糕,混合埋鮮忌廉同雜莓,酸酸甜甜有個perfect ending🍨

最後同bartender傾得興起仲有shot飲,飲得超盡興🥳🥂

💰 價錢
Average price $350/pp
估唔到蘇媽開嘅So Bar都咁高質,淨係個Durian Kiss都值得我無限回頭🤩💛
  • AWAKENING EARL GREY
  • Durian Kiss