2024-03-30 22 瀏覽
尖沙咀天文臺道有幾間日本餐廳,今日去開尖沙咀shopping,就揀咗一間都有幾多好平嘅餐廳嚟食吓。食居酒屋最啱就係嗌sake,喺店員推介之下,我哋揀咗呢支越後櫻純米大吟釀。佢比較易入口,帶着淡淡嘅sake清香,後勁唔強,好啱女仔飲。店員仲俾我哋選擇自己鍾意嘅sake杯。喺OpenRice訂座有折之餘,仲送一客磯煮鮑魚。依款鮑魚比想像中軟身,唔係好哽胃,味道亦都足夠,唔需要額外再點其他調味料。南非鮑魚($98)相比起磯煮鮑魚,呢款南非鮑魚就比較彈牙,而且會食得出佢嘅鮮味多啲。海膽松葉蟹蓋甲羅燒 ($138)老實講海膽味就唔算好突出,可能以蟹膏為主打。不過蟹味都好濃郁,充滿着鹹香鮮味,配上三塊梳打餅食。如果再多啲蟹膏就好啦!白鱔 ($78)去親居酒屋都一定會叫白鱔。都幾推介呢個白鱔,佢啖啖肉之餘,仲鎖住啲肉汁。肉質嫩滑,外皮彈牙,而且仲保留到少少脆皮嘅感覺。厚切牛脷芯 ($78)牛脷芯可以話係牛脷入邊最好食嘅部份。呢個厚切牛脷芯唔硬唔老,嫩滑多汁,油脂豐富,好食!Seasonal 龍蝦串 ($118)店員推介咗我哋幾樣seasonal嘅菜式,其中一樣就係呢個龍蝦串。龍蝦味都幾濃郁,肉質結實

南非鮑魚($98)

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 ($138)

白鱔 ($78)

厚切牛脷芯 ($78)

Seasonal 龍蝦串 ($118)
店員推介咗我哋幾樣seasonal嘅菜式,其中一樣就係呢個龍蝦串。龍蝦味都幾濃郁,肉質結實,調味足夠。

另外一樣就係蒜蓉元貝 ($98)
元貝啖啖肉非常之好食,佢落咗個牛油汁,即使只有簡單嘅蒜蓉同埋蔥調味,已經覺得好有口福。另外佢用咗啲海帶墊底,啲海帶點下個牛油汁食都好好食。

西京燒銀鱈魚 ($188)
又係是日推介菜式之一,個銀鱈魚嫩滑多汁。西京燒醬汁唔會太鹹,反而會提升咗魚嘅味道。作為沙律醬控嘅我,點咗勁多沙律醬食,沙律醬亦都同個魚好夾。

茄子 ($30)
茄子燒到啱啱好,不過不失啦!

綠茶蕨紅豆白玉 ($68)
甜品係朋友話想食嘅。紅豆偏甜,不過豆味濃郁,豆蓉嘅狀態啱啱好,個脆餅因為冇乜味所以襯個紅豆蓉食都OK。綠茶蕨餅甘甜,白玉煙靭。美好嘅一餐以甜品作結。