2014-10-04 806 瀏覽
本來打算過海去天后一帶覓食,不過最後都係改左目的地,去新開的Page One朝聖。一來自己係pageone常客,二來知道有自家品牌餐廳Forestry同埋法國Rose Bakery加盟,實在非去不可。Rose Bakery位於Page One的二樓,入到Page One上電梯右手邊就係Rose Bakery,設計採用簡單金屬風格。全店大約40個座位,枱櫈都係用金屬材料,女友覺得張櫈唔好坐(我覺得還好)今次我地食左兩樣野,第一樣係bacon quiche,餡料有芝士、煙肉、蕃茄、紅黃椒,味道配搭得很好,外皮雖然做得略硬,但因為餡料做得比較濕,兩樣夾埋食,味道口感都一流另一樣係lemon cheese cake,檸檬味與芝士味平衡得很好,蛋糕質地很好,餅底略嫌太硬。有一樣非讚不可,就是份量超大,兩個人下午茶share一件應該很足夠。可能因為剛開幕兩天的關係,侍應明顯不熟識餐廳提供的食物,有待改進。另外,埋單果陣,我用信用卡付錢,後來侍應發現暫時不接受信用卡,回來時竟把卡放回桌上。我想提醒,這是非常不禮貌的,我把卡交到你手,你也應還到我手,不是就這樣放回枱上的。以後有機會,還是會來,希望到時

Bacon Quiche

Lemon Cheese Cake

以後有機會,還是會來,希望到時服務可更好。

2014-10-01
Bacon Quiche