餐廳: Poke Go (漆咸道南)
資訊:

2023-06-20 815 瀏覽
Poke bowl 對於好多減肥或素食人士而言係一大福音,保持健康同時唔需要犧牲對食既追求,食到飽飽又有營養。Poke既食法係魚生飯混合車仔麵既概念 。Main protein通常有魚生粒,然後客人可以揀各種配料醬汁,創作獨一無二既poke bowl。呢種點菜方法提供好大靈活性。減肥可以走carbs走醬,素食者可以揀雜菇作為基底。Protein: 三文魚魚生粒Base: Green SaladToppings: 枝豆 • 粟米 • 芝麻醬豆腐Dressing: 山葵乳酪醬 (少醬)Seasonings: 木魚 • 紫菜 • 芝麻 • 岩鹽 • 炸蒜 • 果仁碎睇我隻手就知份量同價錢係成正比。市面雖然有poke bowl做到100蚊以內,但不論魚生同配料都唔及呢間手鬆。豆腐多到滿瀉,要飽肚揀枝豆及豆腐就對了。枝豆更加係清腸胃之最,因為有蒜碎木魚碎既加持,食菜都唔會覺得單調。一口氣清左半碗菜,見到剩底既魚生堆疊起來好滿足。三文魚有鮮味,部份用上魚腩部位魚油香溜,拍得住壽司店質素。山葵乳酪醬比較低脂低鈉,同油份重既魚生調和起來好夾。由於我選少醬,只有toppings部分有醬汁,底下沙律菜無醬

Protein: 三文魚魚生粒
Base: Green Salad
Toppings: 枝豆 • 粟米 • 芝麻醬豆腐
Dressing: 山葵乳酪醬 (少醬)

山葵乳酪醬比較低脂低鈉,同油份重既魚生調和起來好夾。由於我選少醬,只有toppings部分有醬汁,底下沙律菜無醬脆口又無咁肥,其實亦可另上醬汁添。

夏日炎炎,餐廳職員好殷勤密密斟水。適逢Smoothie做緊優惠價,試左杯紅肉火龍果smoothie。

果昔由原個生果壓成,無添加糖份或稀釋,純天然係佢既一大賣點。附上一串火龍果乾都可以食用。

Poke bowl另外推介組合,會比DIY自己揀料多出一款配料,但價錢相若,有興趣可以試試。