今日生日,家人於Palco訂了枱同我慶祝。準時到達,餐廳預留了一張舒適的枱,我地研究好Menu後,決定品嘗餐廳的Tasting menu,另外加多一份炒八爪魚及墨魚,因見OpenRice有好的評價。首先廚師送咗各人一份吞拿魚他他作為開胃菜,美食巡迴正式開始!另外叫的炒八爪魚及墨魚 - 煮得夠淋及夠入味。西班牙紅蝦他他配柚子醬 - 紅蝦鮮甜,配以柚子醬酸酸地令胃口大增。北海道帶子配魚子醬,配以自家制醬汁- 帶子咬落口感豐富,一粒真係絕對唔夠。椰子湯 - 由侍應於現場用湯壺上菜時,已經即時椰子香味撲鼻。湯味夠濃。到意粉呢道菜時有2個選擇,我選擇配以蠔兩食,上菜時蠔味濃烈,擔心會好腥,不過食落口時竟然完全無腥味。家人選擇加錢配以北海道海膽,海膽夠鮮甜。主菜我同家人都加錢要宮崎和牛配露筍(因對乳鴿一般),平時同家人食牛肉唔可以太生,呢個和牛都好生,但竟然接受到!另外露筍亦煮到啱啱好,唔會太老。芒果甜品 - 侍應即席加入fusion的元素,而甜品的質素亦絕對無令我地失望。全個Tasting Menu由開胃菜開始,至最尾一道甜品,整體質素我同家人都認為滿意,食材新鮮,食物美味,而其中都有幾道菜特別
今日生日,家人於Palco訂了枱同我慶祝。

另外叫的炒八爪魚及墨魚 - 煮得夠淋及夠入味。

全個Tasting Menu由開胃菜開始,至最尾一道甜品,整體質素我同家人都認為滿意,食材新鮮,食物美味,而其中都有幾道菜特別出色。

餐廳並非fine dining, 不過整體職員的招呼都令人滿意,感覺舒服。

家人特別訂咗份拿破崙作為生日蛋糕,蛋糕質素雖然並非十分突出,但都好好味 (不過就真係貴咗啲)。

總結有美食,又有美景,超級滿足的一餐。

備註: 本身Tasting menu並無咁貴,因我地後加咗一道菜,另外亦揀選Menu內加錢的項目 (例如和牛代替乳鴿,海膽代替蠔)。

2022-06-12
$2000 (晚餐)
生日