今晚友人相約去食澳洲嘢,其實香港都所剩無幾,近年 outback 又開番幾間分店重開到入荃灣及屯門咁遠添,不過今晚我哋就約左响尖沙咀彌敦道呢間分店,裝修同另外幾間都係差唔多,都係用木為主的 decoration + 暗燈光的佈置。尖沙咀呢間門面不太大們入到去分開左兩邊同埋都幾多位。今日我哋被安排坐卡位,但我哋就覺得不夠寬敞舒適,重有啲迫迫哋的感覺,唔通我哋幾個體重都超標?一開始就點了三個 Appetizers 包括 Aussie Cheese Fries 香脆薯條混芝士, Popcorn Shrimp 爆谷蝦, Crispy Fried Mushrooms 炸蘑菇,Main course 點左個必吃的Baby Back Ribs 燒肉醬味豬肋骨 + Loaded Baked Potato 焗薯仔,Dessert 當然係震店之選Chocolate Thunder 雲呢拿雪糕朱古力軟餅,差點忘記了重有餐前送贈的黑糖包添!Crispy Fried Mushrooms 炸新鮮蘑菇伴上自家製的農村沙律醬,表面有層salty炸漿令本身淡口的蘑菇鮮味更出,再點埋個帶點 cheese & butter

Crispy Fried Mushrooms 炸新鮮蘑菇伴上自家製的農村沙律醬,表面有層salty炸漿令本身淡口的蘑菇鮮味更出,再點埋個帶點 cheese & butter 味的醬汁都幾特別,蘑菇都好大粒同咬落居然係感到有汁,唯獨是個外層炸漿會成塊同個蘑菇分開就扣左少少分。
Popcorn Shrimp 爆谷蝦配上辣味蛋黃沙律醬,黎到時個樣有啲似炸蘑菇,表面有層salty炸漿基本上係一樣,個醬睇落似千島醬但食落係辣辣哋,重越食越辣添,不過個蝦本身唔重蝦味,所以就真係靠個辣味蛋黃醬取勝咋!
Aussie Cheese Fries 香脆薯條混芝士,薯條配上蒙特萊傑克芝士、車打芝士及煙肉粒,伴上自製的農村沙律醬,好得意,今日食的所有醬汁都有佢獨特的味道,就算個色差唔多但係味道就截然不同,其實我哋都怕食不同菜式都伴似相同的醬汁,所以今晚對啲醬汁真係好滿意,而且薯條+芝士+煙肉真係絶配,雖然唔係咩人間美食,但係就食到大家都好開心同埋停唔到口。
Baby Back Ribs 燒肉醬味豬肋骨伴薯條及菜絲沙律 + Loaded Baked Potato 焗薯仔,想不到加小小錢 order 的焗薯都可以咁好味,濃郁的牛油及薯仔味已勝過一切,反而個燒肉醬味豬肋骨啲肉質就太散了,味道尚可但冇左豬肋骨肉質本身啲煙韌就扣哂分喇……
Chocolate Thunder雲呢拿雪糕朱古力軟餅,果仁朱古力軟餅配雲呢拿雪糕、忌廉、熱朱古力醬伴上朱古力碎,呢個 Thunder 真係名符其實,大大球的雲呢拿雪糕淋上熱朱古力醬,底下再有一個暖暖哋的 pecan brownie,三層不同溫度、質感及食物一同放入口中的感覺令人溶化了,雖然比較甜了一點,但呢個dessert 真係每次黎 outback 必食之選!
不過有一點令人失望就係不知道係店員數量太少定還是佢哋態度問題,order 左杯可樂催左佢三次等左成20分鐘先黎,refill 就唔在講,等到啲食物食到七七八八先黎,小至拎多個碟都要等等等........呢吓真係希望佢哋多加改善!
2013-05-02
用餐優惠