2018-09-06 59 瀏覽
返工咁辛苦,真係偶然要食好野獎勵下自己。依日去到一間私隱度好高既私房菜食法國野。餐廳唔做walk in客,想食一定要打電話book。位置方面位於尖沙咀同佐敦之間既小巷,一不留神就會錯過。餐廳門口冇特別既裝飾,但推開門先發現內有乾坤。入面既裝修簡潔舒服,係我鍾意既style。未正式食之前,待應送上麵包盤。麵包有翻焗過,做到外脆內軟。旁邊既牛油係餐廳自家製,分別係原味、黑松露、同蕃茄味。我最鍾意黑松露牛油,好香口。待應話只要like佢地餐廳既facebook page就有泰式生蝦送。雖然係免費但一d都唔頹,隻蝦有成隻手指咁長,蝦肉唔霉,證明佢新鮮。之後就上頭盤,我揀左阿拉斯加蟹肉沙律。佢賣相雖然麻麻地,但其實味道唔錯同埋好足料,食到一絲絲既蟹肉,配合埋d青森蘋果食更match。朋友叫左焦糖法國鵝肝terrine。佢既味道比就咁食一舊煎鵝肝更rich,一個人食一定覺得好漏,要加埋d無花果醬食中和返。而另一碟吞拿魚兩食頭盤都好精緻,一邊係火炙芝麻吞拿魚,另一邊係wasabi aioli 配魚子醬吞拿魚他他。試食左一口火炙三文魚,魚味幾濃,而且佢好厚切,所以有更加食到魚肉香味,推薦。主菜方面,我

主菜方面,我地揀左肉眼法國龍蝦、烤西班牙豬扒同慢煮和牛面頰黎share。
肉眼龍蝦既肉眼我地揀左五成熟。因為係肉眼既關係,所以肉味濃郁。而龍蝦尾夠晒多肉,就算三個人share都仲分到一大啖。龍蝦用牛油煎過,特別香。

西班牙豬扒煎得啱啱好,仲係非常粉嫩,肉質嫩滑。值得一提既係個青森蘋果醬汁酸酸甜甜好開胃,中和左豬扒既油膩感。

我最鍾意既係慢煮和牛面頰! 用刀輕輕力已經可以切開牛肉,又唔會煮到太老,實在係慢煮之中既佳作,如果份量多d就好

甜品方面有少少失望,可能因為頭盤同主菜太出色,所以甜品顯得有d普通失色。
比較特別既係個青檸柚子水晶麵配楊枝甘露,唔會太甜又有多重口感。

總括黎講,依餐係非常滿意。待應話佢地會定期轉menu,同埋佢地係免收切餅費同開瓶費! 下次同朋友慶生要再黎食過!