2023-07-12 76 瀏覽
夏日炎炎,最岩去食冰啦,今日就黎左尖沙咀呢間雲朶打卡 cafe 啦。餐廳開 12 點,我地大概幾 1 點左右黎到,離遠已經見到有人龍啦。排隊係露天位置,好彩都冇太陽曬住,人龍都郁得快,等左 40 分鐘就入得啦。餐廳空間比想像中大,門口已經係打卡位,擺放左雲朶梳發,小茶几同幾種植物,色系就行北歐風,比較自然同舒服。餐廳除左甜品外亦有提供正餐咸食,未食晏嘅我地就岩曬啦。為左留返肚仔空間食甜品,咸食都唔敢叫太多,所以揀左一個意粉同一個薯條。蒜香明太子櫻花蝦珍寶帶子意粉意粉有兩粒大大粒既帶子,明太子同蒜味都濃,而且有別平時食明太子忌廉嘅味道,整體煮得比較乾身,食曬成碟都唔會飽飽滯滯。配料仲有煙肉,令成個意粉更加惹味。辣肉腸薯條薯條道揀左個清清地,有辣肉腸片同薯條,薯條熱辣辣脆卜卜,條條肥美冇炸空氣。Canele Affogato又想食 canele 又想食雪糕,呢個甜品就可以一次過滿足曬兩個願望啦。Canele 份量都幾多,外脆內軟煙煙韌韌,雪糕有香濃牛奶味,加埋咖啡嘅少少苦味,整體配合都好好。芋頭牛奶冰平時好似好少見到芋頭冰,所以今次就試試佢。紫色既芋泥配香雪雪嘅牛奶冰,放上枱面又靚又吸引,

蒜香明太子櫻花蝦珍寶帶子意粉

辣肉腸薯條

Canele Affogato

芋頭牛奶冰
平時好似好少見到芋頭冰,所以今次就試試佢。紫色既芋泥配香雪雪嘅牛奶冰,放上枱面又靚又吸引,食到中間仲有驚喜,原來中間有大大舊芋泥,仲有芋圓添,每一啖都可以按自己喜好做配搭,食軟綿綿嘅冰又得,食煙韌嘅芋圓都得。