呢晚同一斑朋友一齊慶祝生日, 一心諗住好開心咁食餐好嘅, 而且睇食評都話呢間西班牙餐廳唔錯, 咁就一於試下啦, 點知呢個決定真係令到我地成斑人都好憤怒及失望, 首先我地一坐低, 因為有d friend未到, 所以未落order啦, 咁有個friend就攞左一盒朱古力出黎諗住一齊食, 好啦, 有個女服務員, (因當晚我所見係有2位女服務員, 吳想怪錯左另外個位), 其中一位女服務員就行過黎我地張枱, 最初以為佢行過黎係同我地講吳可以食出面攞入黎嘅食物, 因為真係有d餐廳係咁, 如果佢叫我地收起, 我地會吳食嘅, 咁我地又唔係唔講道理, 點知佢行過黎之後望左我地盒野再望一望我地, 根住行左去一個外籍人士(光頭的, 我諗係佢上司掛)身邊, 講左一段英文, 內容大致上係取笑及侮辱我地咁, 好清楚聽到一句, SO FUNNY, 好過份, 當時我地真係啞晒, 點解佢會咁講野, 其實當時有諗過走ga, 因未落order, 但有d朋友又未黎, 個陣又係食飯時間, 度度都咁多人, 諗住算啦, 又未至於令到我地要即刻走, 好啦, 咁落order開始食野la, 有個friend吳小心趺左支叉落地, 我地明
, 點解佢會咁講野, 其實當時有諗過走ga, 因未落order, 但有d朋友又未黎, 個陣又係食飯時間, 度度都咁多人, 諗住算啦, 又未至於令到我地要即刻走, 好啦, 咁落order開始食野la, 有個friend吳小心趺左支叉落地, 我地明明見到呢個女服務員企係附近, 但佢都無意識行過黎幫我個friend執反起支叉, 都吳緊要, 咁我個friend就自已執反啦, 正常黎講都應該行埋黎幫我地換番, 但佢無咁樣做不突止, 重當若無其事, 佢明明係睇到晒成個過程, 真係令我地成斑人好憤怒, 話晒都叫做係一間睇落吳差嘅餐廳, 重要係尖沙咀呢d旅遊區, 出面正常嘅一間食店就算吳幫手執反都會幫手換過另外一隻啦, 除非佢睇唔到姐, 但我地真係睇到佢係附近嫁, 有無攪錯?? 當晚又吳係特別多人, 無理由咁嘅服務態度, 吳怪之得佢地星期五晚都吳爆場啦, 到我地食完晒野, 就order左一支wine飲啦, 呢個時候真係將我地嘅憤怒推到頂點, 支酒已放左我地張枱, 咁有個男服務員就好小心咁幫我地將d酒分落酒杯, 咁佢分緊之際, 咁啱呢位女服務員行過呢位男服務員身邊, 其實呢位小姐成晚都已經用背脊"得"住我地嫁啦, 好睇吳起咁law, 咁個男服務員就同呢位女服務員講: 麻煩你幫我將d酒杯傳過去, 因我地係一張長枱, 咁個位男服務員重幫我地分緊d酒嘅, 點知呢位小姐嘅回答簡直令到全枱人嚇左一跳, 當時好清楚聽到佢同個個男同事講: 呢d野我地唔使做嫁wor, 咁就行左去, 嘩, 佢無野呀, 人地個男同事好有禮貌咁叫佢幫手, 佢唔幫不特止, 重要當住d客人面前咁講野, 真係好想請問下呢位女服務員有mud野係你要做呢? 個陣真係好嬲, 點解我地會揀左間咁嘅餐廳ga, 個男同事都吳知比咩反應, 唯有自己分埋啦, 點解呢間餐廳會請d咁嘅服務態度嘅人ga, 講真我地又吳係要求d好專貴嘅服務, 但最基本對人客嘅尊重同禮貌都應該要有law, 呢位小姐真係我見過嘅食店服務員中嘅人才, 咁有性格, 咁都有人請, 請佢個個人真係有眼光:
咁嘅人才都比呢間餐廳請到, 真係好難得嫁, 重有呢間餐廳好得意, 坐到大約10點幾時突然間冷氣好勁, 攪到d人客好凍咁, 根住就有幾枱客埋單, 包括我地, 莫非佢地想趕d客走, 早d收工?
, 其實除左呢位女人才之外, 其餘d服務員同埋唱歌個幾位都係好有禮貌嘅, 食物都ok, 但有d咁嘅人才係度, 想人客再黎幫襯第2次真係無可能law, 最後一提, 呢位女人才同頭先提過個位光頭外籍人士好似好好感情咁, 我地唔止一次見到佢地係場內傾計, 好似唔使做野咁, 不停hehehaha, 我心諗呢位女服務員請番黎就係做呢d野掛.........., 呢晚真係令我地大開眼界呀,hahaha......
2011-07-22
生日