2021-06-29 2966 瀏覽
今年和太太結婚20週年記念,諗住搵一間好少少的餐廳,同太太食飯慶祝,在 Open Rice 找了一間意大利餐廳 ,見評價不俗 ,所以同太太決定一試。在酒店網上訂位時,本來諗住訂晚餐 ,但原來網上有 Menu 看,發現星期日也有 Lunch set 供應,所以在有限資源的情況下,改為食 Lunch ,價錢經濟少少,留返啲錢買禮物。而且人大了,太夜食飯不是太好,食得太飽,瞓覺時好容易胃酸倒流。Lunch menu 有 4 款選擇,( 估計是每星期不同 ) ,而每星期的 Lunch menu 之下,也有不同的選擇 , 例如牛 , 魚 , 豬 , 羊之類 ,一定有一款啱你心水 。Lunch set 的價錢比 Dinner 平 ,而且不用點 al la carte ,相對可以用一個經濟少少的價錢去用餐 ,每一個 Lunch set 由 $ 388 起,如果要選擇龍蝦湯就要另外加 $ 150 ,酒水另外加$ 138 有 free flow ,free flow 有紅酒 ,白酒 ,氣泡酒 ,啤酒 ,汽水 ,果汁 。如果在一間酒店內的意大利餐廳來說 ,這個算是十分合理的價錢 ,$ 138 已經可以任飲
今年和太太結婚20週年記念

如果在一間酒店內的意大利餐廳來說 ,這個算是十分合理的價錢 ,$ 138 已經可以任飲 ,雖然呢啲一定唔係好貴嘅酒,但係酒店嘅提供,應該都唔會太差。

當日的Menu是倫巴底, 入去前已經諗了食什麼,我們分別也 Top up 了一個龍蝦湯 ,而我自己再加 $ 100 Top up 了牛扒 .

1. 頭盤選擇了意大利凍肉芝士拼盤
和 意大利海鮮沙律
2. 主菜選擇 自家制意大利雲吞配豬肋肉 和 烤肉眼扒
3. 甜品選擇 意式合歡花蛋糕
和 Tiramisu

先說意大利凍肉芝士拼盤 ,因為一人的份量 ,得幾片cold cut 和生果 ,火腿有豐富的鹹香和油份,在有限的食材下 ,個擺盤叫做好靚下 ,但食落就無咩驚喜。

凍肉拼盤

而另一份是意大利海鮮沙律 ,有蝦 ,皇帝蟹腳 ,帶子等 ,Buffet 的質數 ,但作為頭盤份量也合適。

意大利海鮮拼盤

食完頭盤就上湯 ,我們2個也轉了龍蝦湯 , 飲得出個湯好重龍蝦味 ,而且幾 creamy ,入面有少量的龍蝦肉 ,不會只有死鹹 ,但如果要另外加 $ 150 我就覺得不值。(我看到隔離台的蘑菇湯好似重正 )

龍蝦湯

跟湯有一份麵包,呢個麵包絕對唔係配角,而是今餐嘅主角,非常之好食,小麥嘅香味,熱辣辣同埋配上意大利醋,簡直一絕。

麵包

之後上主菜 ,先講件烤肉眼扒,一定不是什麼好的肉眼 ,無咩牛肉味 ,但有一份炭燒的香味 ,可能酒店嘅廚房爐頭比較好,所以整出嚟嘅食物都會好提升少少,肉質就比較乾身,如果肉眼扒肥多少少會好D ,始終呢件不是西冷。

烤肉眼半火箭菜

而另一份的主菜是自家制意大利雲吞配豬肋肉 ,太太落單時 ,以為是豬肋肉 ,原來是幾粒雲吞 ,入面的肉係豬肋肉,她食了一口 ,就說超級鹹 ,即刻吐返出嚟,不知咩事 。

自家製意大利雲吞配豬肋骨

之後我也試了一口 ,的的確確好鬼死鹹 ,之後我們叫了個 waiter 說明 ,他二話不說就可以同我們換 ,但說雲吞入面的肉,是之前準備了 ,如果重新做的話也會差不多,建議我太太叫另外一個菜式 。(題外話, 唔係個個樓面都知道廚房的運作, 呢個同事可以好快咁指出問題,並作出建議,值得一讚)

所以太太改了個野生深海活魚鷹嘴豆,後加的深海魚很快就上枱,我太太話魚皮煎得很香脆 ,魚很新鮮,有魚味 ,魚肉是一疏疏的 ,感覺好似食緊 COD,好食過之前的意大利雲吞好多。

野生深海活魚鷹嘴豆

在我們用餐時 ,Waiter 不停同我們斟酒 ,而他在第一次斟酒時 ,有介紹到酒名 ,但我自己不識飲酒 ,所以不太明白 ,但見汽泡酒的泡好多下 ,而且可以 Keep 到一定的時間 ,聽人講好似係好野,而紅白酒我也飲了 2 杯 ,比較乾身,仲未計啤酒汽水果汁,如果喜歡飲酒的人一定要加錢 ,完全值得。

紅酒,白酒,汽泡酒

最後Waiter 禮貌地問我們可以上甜品未 ,之後就上 2 個甜品 。因為早前我同餐廳講咗係慶祝20周年結婚紀念,所以喺意式合歡花蛋糕放了一個牌仔 ,賣相就一般 ,但味道是唔錯的,質感好得意,而Tiramisu 用杯裝出嚟,也好好食 ,咖啡和朱古力 balance得好好。

意式合歡花蛋糕

Tiramisu

食完個甜品後 ,原來仲有 2 杯飲品 ,分別點了咖啡和檸檬水 ,咖啡另外跟鮮奶和 4 粒朱古力。

咖啡

總結今日的午餐食得很開心 ,服務方面是超有 heart ,每個Waiter / Waitress  也盡心服務每一台客人 ,而且充滿笑容,酒店的服務始終有保証。

食物方面就可以講係穩穩陣陣 ,可能個價單比較平 ,食材方面要作一個平衡。
裝修方面 ,看得出有一段時間 ,但每一樣也 keep 得好好和整潔。

希望下次有機會,試一試佢哋嘅晚餐
2021-05-02
紀念日