呢晚同人嚟到Amina Modern European,佢係間位於尖沙咀旺區嘅西式私房菜。由入口走入去經過走廊之後,就係水吧同蠔吧。燈光係柔和嘅暖色系,氣氛都唔錯。(因為我唔想啲相出嚟嘅效果偏暖色,所以之後都較咗白平衡)餐廳分咗八道菜同十道菜兩種,其中後者仲有四款主菜去揀,我哋就叫咗兩份十道菜嚟試試。侍應先將餐上小品拎嚟,呢啲係餅乾條。當晚嘅麵包有兩款,烘得外脆內軟,我比較鍾意加咗核桃同提子乾嗰款,蘸埋特製甘筍蓉,唔經唔覺就食晒。風乾火腿鹹香,食完再飲埋杯梨蓉汁,酸酸甜甜啱啱好互相中和。輕炙北海道元貝,北海道元貝燒得焦香,上面嘅三文魚子令佢更加鹹鮮,伴住椰菜花泡沫、椰菜花蓉、藜麥同醃青瓜,既清新又爽口。番茄清湯,呢個係凍湯嚟嘅,湯色清澈,仲用三文魚子同脆片裝飾,睇落唔錯。飲起嚟凍凍哋同帶甜味,餐廳仲特登用紙巾包住支凍匙羹,幾細心。中間有兩粒圓形,其實係分子料理嚟嘅,比較大嘅係用蝶豆花整,甜甜哋有啲似啫喱。比較細嘅就用番茄整,擺入口之後一咬即破,幾得意。當晚餐廳嘅鵝肝醬凍轉咗做三文魚醬凍,口感軟滑,下面仲有威化餅,同埋用黑椒碎、血橙汁同血橙肉伴碟,入面仲有屬於分子料理嘅油醋汁爆珠,同沙律

由入口走入去經過走廊之後,就係水吧同蠔吧。

燈光係柔和嘅暖色系,氣氛都唔錯。

(因為我唔想啲相出嚟嘅效果偏暖色,所以之後都較咗白平衡)

餅乾條

侍應先將餐上小品拎嚟,呢啲係餅乾條。
麵包

風乾火腿

風乾火腿鹹香,食完再飲埋杯梨蓉汁,酸酸甜甜啱啱好互相中和。
輕炙北海道元貝

番茄清湯

番茄清湯

三文魚醬凍

當晚餐廳嘅鵝肝醬凍轉咗做三文魚醬凍,口感軟滑,下面仲有威化餅,同埋用黑椒碎、血橙汁同血橙肉伴碟,入面仲有屬於分子料理嘅油醋汁爆珠,同沙律菜一齊食好夾。
龍蝦濃湯

龍蝦濃湯,侍應話碟邊嘅係乾身嘅龍蝦籽,可以將佢加入湯度飲。湯味濃郁、質感creamy,溫度就暖暖哋,唔怕辣到嘴唇。
香煎法國鵝肝

香煎法國鵝肝,同行嘅人話鵝肝好香口,油份又唔會太重,同灑晌上面嘅炸牛蒡絲、開心果碎,仲有南瓜薯蓉、黑醋一齊食就可以解膩。
香煎大蝦

因為我唔食鵝肝,所以就改咗做香煎大蝦,大蝦燒得香噴噴,伴碟方面除咗無開心果碎等等之外,其他嘅大致相若。
檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉

檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉,蟹肉、梨肉、紫椰菜、生菜、麵包粒等等用玻璃樽載住,另外嘅有機雞蛋同羅勒油柚子醬就分別用兩個小量杯拎嚟。
檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉

將木蓋打開,樽入面嘅燻煙即時湧出,傳嚟陣陣怡人嘅檸檬木芳香。再將小量杯入面嘅嘢加入去撈勻嚟食,感覺軟滑輕盈。
番石榴雪葩

餐廳晌上主菜前先用番石榴雪葩做間場,微微酸甜,可以清一清味蕾。
香煎澳洲黑盲鰽魚

然後就係主菜之一嘅香煎澳洲黑盲鰽魚,魚皮煎得香脆,魚肉就比一般魚類扎實,下面有啲燴雜菜,加埋一齊食幾討好。
紅酒燴牛面肉

紅酒燴牛面肉,牛面肉花咗長時間去燉煮,用刀叉切開已經覺得軟腍腍,咬起嚟就好鬆化,用小番茄、小甘筍、海鹽等等伴碟,食起嚟幾平衡。
花茶

食完主菜,侍應就拎咗個小木盒嚟,入面放咗多款茶包同花茶。
花茶

我哋分別揀咗茉莉花同菊花,餐後飲花茶可以消滯。
自家製柚子芝士蛋糕

之後就到甜品時間,自家製柚子芝士蛋糕用鮮藍莓、紅桑子、啫喱、開心果碎等等點綴。
自家製柚子芝士蛋糕

另一碟用咗木板咁拎嚟,賣相就更加吸引。柚子芝士蛋糕食起嚟滑溜,味道就比較溫和。
雪影

雪影,餐牌寫有五款口味,而我哋當晚就係紅桑子同榛子兩款,甜度唔高,仲有微微嘅可可豆甘澀。

呢度嘅食物幾有驚喜,仲大玩分子料理,出嚟效果同味道都討好。餐牌仲寫咗大部份菜式嘅主要材料,侍應拎嚟時亦會稍為講解一吓。

要留意嘅係,餐廳每道菜之間都有一段幾長嘅空檔,當晚食吓食吓,都最少用咗四小時先完成。對於步伐急速嘅香港人嚟講,四小時實在太花時間,但係偶爾同摯愛或親朋好友停落嚟慶祝相聚都不為過。
麵包
輕炙北海道元貝