2012-03-05 144 瀏覽
友人出左豐厚bonus,邀約一眾好友,一行8人食返餐好o既,揀左呢間 "龍泉" 私房菜。但係食飯前一日,臨時轉左去隔離海防大廈食,去到間野個名叫"尚膳",但食o既野係一樣。我唯有揀返卡片果間寫食評。可能係星期五o既關係,8點去度,已經滿座。兩間房都人頭湧湧,我地坐大廳。因為朋友只有卡片,所以我地點o既係卡片後$248 o既套餐,上到去先知原來有更多選擇可以揀。服務態度普通,由操唔正廣東話o既嬸嬸serve,當然我地都明白係呢d地方唔可以要求好好service。(順卡片序寫)第1味:生拆蟹肉金山勾翅。味道一般,翅o既份量還可以,每人勉強都可以有兩碗。第2味:花雕蛋白蒸海蟹。有3隻蟹,都算新鮮,蟹膏夠多。蛋白蒸得夠滑,但冇咩酒味。第3味:原隻鮑魚扣山珍海味。除鮑魚外,有海參、花膠同小棠菜。鮑魚炆得夠腍,都幾有味。其他就普通。第4味:天下第一雞。呢味係最尾黎o既。雞冇咩特別,雞皮佈滿芝麻。味道較鹹同好似未夠熟。有友人先食雞皮,說感覺好似食緊煎堆 第5味:清蒸游水海班。魚蒸得過熟,魚肉有d靭。第6味:招牌三色蝦。三色:豉油蝦、炸蝦丸同流沙蝦。蝦算新鮮,唔梅。豉油蝦同流沙蝦偏鹹。蝦丸包住芝士,可

原來係有好多套餐選擇

(順卡片序寫)
花雕蛋白蒸海蟹
原隻鮑魚扣山珍海味
天下第一雞
清蒸游水海班
第5味:清蒸游水海班。魚蒸得過熟,魚肉有d靭。
招牌三色蝦
第6味:招牌三色蝦。三色:豉油蝦、炸蝦丸同流沙蝦。蝦算新鮮,唔梅。豉油蝦同流沙蝦偏鹹。蝦丸包住芝士,可能我食o既時候已經凍左,冇"爆芝士" o既感覺。
金銀蒜蒸扇貝
第7味:金銀蒜蒸扇貝。蒜蓉同粉絲好多,扇貝size正常。不過冇咩豉油,唔夠味。
瑤柱扒西蘭花
第8味:瑤柱扒西蘭花。瑤柱份量足,味道不錯。
第9味:飄香炒飯。飯呈淡黃色,食落去感覺似楊州炒飯,還可以。
第10味:精美甜品。唔知係芒果定桃布甸。廚師用左一個花形模整呢個甜品,切o既時候已經feel到質地好硬。擺入口就好似食緊大菜糕,可能係魚膠粉落得太多。而mix埋一切o既生果就似係桃,因為唔似芒果咁腍。

私房菜黎講,呢間唔係咁特別,套餐入面冇一樣係好標青。但若以呢個價錢可以食到咁多款餸,算係ok。
下次有咩特別function,可能會再同朋友黎試其他套餐。
原來係有好多套餐選擇