呢句說話黎緊每次都會講架喇: 我唔係食家, 文筆唔好, 只係將自己覺得好唔好食既感覺寫出黎, 味道呢樣野好主觀, 喜好亦各人有各人既口味, 我係寫比自己睇, 你鍾意睇我會高興, 你唔同意亦無問題, 最後一句講哂: "好唔好食又睇落去"!拉麵味道好唔好, 係好睇個人口味! 拉麵既粗幼、湯汁既濃度、配料如何...各人食落都有唔既感受, 所以好難一概而論好唔好食。所以呢一篇拉麵食記, 純粹個人觀感呢! 好唔好食? 又睇落去?近年喺香港, 都試過廿零三十間打正旗號 sell 日本拉麵既食店, 因為呢幾年無寫 "好唔好食? 又睇落去?", 所以都無影食物相, 不過好味同唔好味既拉麵大致上都記得。黎緊我會為每次食既拉麵作一個連載, 名為 "好孩子香港日本拉麵道場小戰爭"! 個名夠哂低能! haha...而今次食既係...好唔好食?又睇落去? 第339回: 香港日本拉麵道場小戰爭(5) 麵屋武藏集團加入"不會光顧系列"?地址: 沙咀廣東道17號海港城海運大廈 LCX 3樓31號店(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)所 有食店打開門口做生意, 再差都一定有佢優點之處, 開餐既時候都會盡量欣賞食店既野食味
(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)
所 有食店打開門口做生意, 再差都一定有佢優點之處, 開餐既時候都會盡量欣賞食店既野食味道既優點, 我既尺度唔算高, 所以 "OH! 好味" 或 "咦! 幾好味" 都常掛咀邊, 食野既過程都好享受, 食野除左求好味, 由進入食店進食到離開成個過程亦係求開心。不過, 有時真係會遇到不快經歷。
麵屋武藏集團初登陸香港時試過去 APM 食沾麵, 印象中味道中下, 質量跟其日本主店相比仲有一段距離, 。近期寫番 BLOG 到處搵拉麵食, 見其分店開多左好幾間, 於是試試水準有無進步。食店我係入左去, 不過無食就離開, 點解? 又睇落去?
三 點半 TEA TIME 時段喺尖沙咀, 想食拉麵, 因為大多拉麵店都會有落場時間 (AROUND 2;30-6:00), 位於尖沙咀海運既麵屋武藏虎洞 TEA TIME 仍然營業中, 所以走去一試。坐低三點九就座點左個沾麵。坐喺 BAR 枱前, 睇下廚房, 幾個 STAFF 可能 TEA TIME 關係, 動作頗悠閒。
結果我等左十五分鐘都未有拉麵到, 大部分食店上拉麵既時間大約五分鐘至十分鐘, 我心想會唔會係 TEA TIME 所以處理上需要多少少時間, 例如燒叉燒或甚麼原因, 再等多五分鐘。
呢段時間我留意廚房既 STAFF 係咪整緊碗麵。係無既, 所以我相信係漏左單。於是我向個著西裝既 STAFF 話可否追追個拉麵? 香港既 SERVICE 有幾好你我都知, 聽左你之後回應會追十居其九都係唔會再番黎同你交戴要等幾耐或者發生咩情況。
廚房既 STAFF 既零動作顯示, 似乎...或者整拉麵喺另一邊廚房? 等多五分鐘後, 我搵你一個 STAFF 追, 呢個 STAFF 喺我視線範圍內直接向廚房既 STAFF 指示, 跟住佢過番黎回應, 原來廚房漏睇單, 要等八分鐘整過。
我回應很簡單, 不用煮了。而由始終至終我都無聽到一句道歉, 不過不用你道歉, 因為我不會接受漏單兩次既過失。
總結:
我作為食客, 只想喺食野既過程同野食既味道覺得開心, 因為店員兩次過失, 這次經歷很不快。
環境:♥♥♥
衛生:♥♥♥
服務:0
味道: 不詳
抵食: 不詳
推薦: 不推薦
以上: 麵屋武藏, 好好唔好食又睇落去, 好孩子香港日本拉麵道場小戰爭,尖沙咀,拉麵, 日本菜, 食評, 食記,ラーメン,ramen, 好孩子,好孩子PHILIP, 食評
下午茶