2023-09-01 111 瀏覽
同阿女dating,去咗間位於全球第13高的環球貿易廣場(ICC)101樓的高級粵菜Fine dining,下一層就是天際100,心情既興奮又開心!第一次去到咁高樓層食嘢,個lift快到好似火箭好快就上到101樓。餐廳外已顯氣派十足,餐廳內更加裝潢典雅,寬敞而舒適,近窗位置更可以俯瞰維港夜景, 還看見遊客在下一層天際100觀景台打卡,未食嘢已經覺得好享受!侍應們像接受過五星級酒店訓練一樣每個都有親切嘅笑容,而且服務周到,態度甚佳。食物方面,選材矜貴,每碟都精心製作,擺盤也很講究,盡顯廚師對食物嘅用心和熱誠。這一餐真的食到心心眼😍前菜三小碟:紅酒蕎頭、麵豉醬蒜子和蜜糖琥珀合桃。用紅酒醃製蕎頭好有新意,非常醒胃。麵豉醬蒜子雖然係生蒜,一點兒也沒嗱喉,而且非常爽脆兼惹味。蜜糖琥珀合桃香脆可口。法式XO醬蒜蓉牛角包這道菜以法式XO醬和香蒜蓉搭配酥脆的牛角包,味道豐富,伴以兩片又香又脆嘅芝士片,給人留下深刻的印象。時令白蘆筍清酒伴蟶子賣相清新吸睛,清酒打成泡泡散發淡淡酒香,伴着爽口白蘆筍和鮮甜的聖子肉,還有幾粒飽滿魚子襯托,又睇得又好吃。金沙日本南瓜日本南瓜又香又甜又軟糯,被薄薄一層脆皮和鹹蛋黃

法式XO醬蒜蓉牛角包

時令白蘆筍清酒伴蟶子

金沙日本南瓜
日本南瓜又香又甜又軟糯,被薄薄一層脆皮和鹹蛋黃蓉包裹着,每一口雖然充滿邪惡,但仍難抗拒!
松茸螺頭燉海蔘
海蔘又軟又淋、螺頭有咀嚼感,還有淡淡松茸香。成碗湯沒有一滴油,清甜美味,滋陰養顏,頓時幸福感滿載!
香酥花膠伴香檳魚子醬
第一次食炸花膠,口感和燉湯的完全兩樣,感覺充滿骨膠原,黏黏笠笠,挺新奇!可沾上香檳醬汁一齊食。花膠已經係名貴食材,再伴上魚子醬,更顯高檔。伴菜小椰菜花一點也不馬虎,使整碟餸加添色彩。
麒麟星斑球
荷葉上厚厚的鮮甜星班片夾著火腿片和香菇片,汁液濃郁,豐富味蕾,多重口感。

壹零壹風沙乳鴿
乳鴿看似體型細小都幾厚肉,皮脆肉嫩。除了附有即棄手套方便食用之外還附上牙線叉,非常貼心!
雲腿上湯浸菜遠
菜遠清脆碧綠,雲腿片鹹香味濃。
砂鍋豬肉渣香蔥飯
熱騰騰,飯粒顆顆分明,最特別就是每口都能嚐到粒粒豬油渣,但不覺膩,童年回憶頓時返來了!
 24K黃金焗蟹蓋
大大隻蟹蓋內塞滿了蟹肉碎,焗到金黃色,再在蟹肉面放上24 K金泊作點綴,打完卡都唔捨得食,是一道十分名貴的佳餚。
松露巧克力鐵觀音奶凍
奶凍幼滑,味道濃郁得來又有少少茶香。奶凍面放了一粒特濃朱古力和開心果人碎,令這道甜品冇咁單調。
無論是環境、食物和服務都是星級,雖然人均消費是中上價錢,但真心覺得物超所值!

2023-08-26