2015-05-25 2405 瀏覽
今日放工約咗個朋友飲茶,見到鴻星酒樓個牌,於是唔理咁多,走咗上去諗住等位,出乎意外唔洗等,上到去已經有人帶位!我們叫咗普洱茶,飲落感覺幾好,幾有口感,香濃而且好滑,都幾有茶味,而且唔係好鞋口同苦澀。我們叫咗幾個簡單常見既點心就算,都係叉燒腸、燒賣、春捲。可能因為唔係太多人,菜好快就黎到。叉燒腸賣相唔錯,皮薄而且都幾滑,叉燒幾新鮮,半肥瘦,水準之上。另外,春捲都唔差,熱辣辣,主要係用蘿蔔絲做餡料,外面香脆,而內裡都鬆軟,值得一食!而燒賣賣相同一般酒樓分別不大,但D肉都算系新鮮,但十塊錢一粒,性價比不算太高,但係中意食燒賣既朋友都不妨一試。總括而言,都唔算太貴,坐得舒服又不是太嘈,幾適合兩個人靜靜地談天。
2015-05-24