成日去CAFÉ食野gathering都悶… 今次朋友想揾個地方靜靜地傾計, 但又唔想食野, 因為之後會去dinner, 結果就選左呢間茶苑~~ 估唔到係尖沙咀呢個咁旺區竟然會如此清閑既地方, 入到去同出面完全兩個世界!!! 一坐低店員就好熱切咁招呼我地, 雖然我同朋友對中國茶藝既認識好少, 但店員就逐款茶解釋比我地聽, 原來有好多了解茶藝既工作坊或者包場活動, 又幾特別, 見原來餐牌上除左各種不同既茶餐, 價錢都係豐劍由人, 我同朋友就揀左中位既二人餐, 餐包左密雲龍大袍(雅鮮醇) 與玫瑰花茶~ 小食一碟就有齊nuts與曲奇, 用來小小地伴茶就一流。 朋友飲既大紅袍, 由佢親自操刀自己沖, 我地模仿着店員放茶葉、洗茶再沖茶, 都有板有眼架(自我感覺良好) XD 大家都可以揾店員幫手沖~ 我地就享受自己沖既過程了~ 飲落就知真正好既茶係香純甘甜為主, 苦而不澀!而我既玫瑰花茶就清淡芬香, 係令人一飲舒暢既茶~ 而且茶葉份量多, 我地無沖哂, 因為我想拎返屋企比媽媽試, 只要同店員講聲就可以了~~~

XD 大家都可以揾店員幫手沖~