2024-02-29 21 瀏覽
閨蜜生日當然要同佢食餐好既~平時壽司版既omakase 就試過啦,今次就同佢來海港城既鮨央泰試下佢既料理版omakase~木系裝修比人一種好柔和既感覺。前菜一共有三款,春菊配輕微咸香既吞拿魚絲更加提起清香。 之後係鰻魚苗配自家醋,嫩滑口感加上酸酸地既醋令食慾大增,最後係岩手縣既令和の怪物,用麻油慢煮,口感爽脆。雖然係料理omakase,但點會無刺身呢~愛媛縣蜜柑鯛同青森縣吞拿魚赤身。 北海道短角赤牛他他配蘋果蘿蔔洋蔥蓉,加上京都九條葱,蘿莉苗,日本薑花蔬菜。 肉眼脂肪加上其他配料,反而減低油膩感。之後係師傅招牌既北海道軟煮八爪魚,經慢4小時慢煮,八爪魚肉質軟非常入味。到我最期待既菜式之一,A5赤牛。 湯底係用北海道利尻昆布,令到牛肉味道更提鮮,配上其他蔬菜口感更鮮。首次嚐試螢光魷魚茶碗蒸,2者非常夾又好鮮,而且底部係年糕,煙煙韌韌,非常特別。之後又期待既A5赤牛系列~吉列A5赤牛配北海道馬糞海膽,加上即磨芝麻吉列汁,視覺效果已經好吸晴。 牛肉脂肪豐富,外脆內軟,海膽鮮味加和牛香味,味覺一大沖激。燒A5赤牛肉眼,5成熟既和牛焦香,配上白飯真係令人食唔停口。最後係草莓紅豆大福,唔算太甜,令

最後係草莓紅豆大福,唔算太甜,令人非常滿足既一餐。