餐廳: 鮨石
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-09 5 瀏覽
前排好友又帶我去食Omakase,餐廳雖然位處尖沙咀繁華街道,但低調嘅門面一不小心就會miss左~入到餐廳見到師傅已忙於準備食材,而經理亦非常有禮招待,感覺唔錯~話咁快就上第一道菜,望落精緻~菜之花外表同食開嘅菜芯好似,但菜味更濃,仲有味道帶甘嘅嵐山尖魚配清甜無花果~真鯛刺身口感無咁油,肉色通透肉質爽口,配上柚子感覺清新。太刀魚用上一夜干做法,食出濃縮左嘅魚鮮味~另特意將Creamy嘅蠔蒸一蒸,食落反而有少少脆,咬開非常多汁,夠晒鮮甜。師傅用又長又尖嘅筷子快速又準繩咁夾起裝飾放在白子上,呢款鯛魚白子比起鱈魚白子重味好多,之前未試過~用甘荀、鹽漬昆布及五毛青混在魚肉當中,食到鮮甜魚味另帶爽脆口感~每次食Omakase對壽司一環都滿滿期待,今次有地金鯛、黑北寄、拖羅、梳子魚、小肌…最後出場係生雲丹雪糕,師父仲特別比左盒我睇,係嚟自北海道根室生雲丹,片片飽滿,外表睇顏色都知好新鮮好高質,入口甘甜,質感細膩,令人印象深刻。另外仲有魚湯同自家製法式焦糖布丁配熊本草莓作結尾,成餐飯同師傅不停傾計,又長知識,咁食Omakase就最開心~

真鯛刺身口感無咁油,肉色通透肉質爽口,配上柚子感覺清新。

太刀魚用上一夜干做法,食出濃縮左嘅魚鮮味~