2023-09-29 52 瀏覽
最近同童女慶祝🪅週年,梗係要揀一間好嘢食啦 #鮨文,最近喺尖嘴開咗新鋪,立即book 左!價錢有點貴,但超值😋,$1980/位,有20道,超抵呀,每道菜都好高質!我一定會介紹俾身邊好友食!1️⃣白子配水雲要搵到好食白子好難,仲整得好食更難!師傅整得超好味,配少少柚子汁2️⃣牛蒡,長芋,毛蘿蔔醃製得非常入味,長芋有少少wasabi 味,爽口3️⃣剝皮魚包住芽從,落左烏魚子粒同用魚肝醬調味烏魚子粒有少少鹹味同魚肝醬令到淡淡的剝皮魚更好味!4️⃣黑魚子放上毛蟹,有金時菜同腐竹墊底毛蟹肉好多,落少少黑魚子調一調味,鹹鹹地,最底有菜同腐竹令口感更複雜!欣賞師傅的功力!5️⃣煙燻鰆魚配蘿蔔蓉鰆魚入晒煙燻味,如果感得有點鹹可配少少蘿蔔蓉令魚味更出呀!好少食魚會用煙燻,令我覺得煙燻刺身魚,原來咁好味!6️⃣秋刀魚刺身原來秋刀魚做刺身咁正,平時食開都係煎秋刀魚!師傅話最近秋刀魚合時,好好食,梗係要做刺身啦!7️⃣煙燻鰹魚花放上北海道生蠔,再用酸汁啫喱,大根,日本丸茄子生蠔🦪超肥,又夠凍,好creamy,唔洗用檸檬汁,用酸汁啫喱已令蠔味道更出,師傅對於配菜也十分講究!8️⃣慢煮安康魚魚肝配窩巴🉐原來這款配搭十分好味,安康魚肝整到8成熟左

1️⃣白子配水雲
2️⃣牛蒡,長芋,毛蘿蔔
醃製得非常入味,長芋有少少wasabi 味,爽口
3️⃣剝皮魚包住芽從,落左烏魚子粒同用魚肝醬調味
烏魚子粒有少少鹹味同魚肝醬令到淡淡的剝皮魚更好味!
4️⃣黑魚子放上毛蟹,有金時菜同腐竹墊底
5️⃣煙燻鰆魚配蘿蔔蓉
6️⃣秋刀魚刺身
8️⃣慢煮安康魚魚肝配窩巴🉐
原來這款配搭十分好味,安康魚肝整到8成熟左右,入面仲好軟,就咁食會好膩,但配個脆脆的窩巴,簡直係絕配,好好味!好想再食👍🏻師傅話這道菜喺自創,唔會教人整,所以一定要黎依度食! 必食

未食壽司🍣前先清一清喉嚨,甘草蕃茄浸住白酒啫喱,蕃茄新鮮,用少少白酒,另一味道,連個轉場都做得咁好!

壽司
9️⃣醬泥烏賊
烏賊🦑好新鮮,滑滑的
🔟石鯛
鯛魚,食得出魚的鮮味
1️⃣1️⃣甜蝦
新鮮蝦,蝦肉鮮甜,用手攞,隻手會染紅色
1️⃣2️⃣喜之次
通常用作燒魚,但用作刺身又幾好味wor,肉質較硬身,有質感
1️⃣3️⃣Scampi 藍色小蝦🦐
超大隻蝦,三隻手指都攞唔起隻蝦,好新鮮,肥美
1️⃣4️⃣本象拔蚌
細細隻象拔蚌,未整前師傅攞出新鮮蚌肉俾我地影相打卡,本象拔蚌細小,但肉質更爽,彈牙!
1️⃣5️⃣野生中拖羅 🉐由石司供應商 原來由這間供應商出的拖羅係相當有保證,會揀最好味,最時令的拖羅
1️⃣6️⃣大拖羅
入口即溶,大拖難免有根,但都唔會令拖羅難吃,都好關師傅刀工!
1️⃣7️⃣熟蝦
熟蝦,要整得好食好難,蝦🦐一定要游水,先會爽口彈牙,否則蝦肉好霉
1️⃣8️⃣海膽 羽立 04 🉐
一定要分享俾大家,羽立供應商會將海膽分number,01最高級,一般都好難攞到,但今次我哋竟然攞到04版,好高質!海膽特別鮮甜,唔會有臭味,每一片都好好味,好鮮甜!師傅亦放多左幾件俾我地!原來海膽加魚子醬係咁夾!魚子有少少鹹味吊出海膽的鮮味!

1️⃣9️⃣三文魚子軍艦
三文魚子師傅自家製,魚子特別脆皮,好特別!值得一試

甜品前,先黎一碗青葱湯 用葱的名牌 河豚品牌,每條葱都好幼,鮮綠色,好香葱味

2️⃣0️⃣貓眼 巨峰加黑提mix cream
巨峰好香甜,好似雪芭,好香好甜
最後的甜品劃上完美句號

$1980/位

環境好舒服 ,一路食一路同師傅傾下omakase 食材心得,師傅好好傾,又好靚仔☺️

我知依家已勁多人book 左位,要食快d 預約,真心抵食👍🏻

2023-09-20
$2000 (晚餐)
紀念日
  • 慢煮安康魚魚肝配窩巴