2024-05-07 21 瀏覽
Random揀左一間近尖沙咀地鐵站既omakase,意外食到一種堅持落黎既傳統手藝。「前菜」車厘茄 ,加咗甜醋所以無酸味,而且好fresh。熟螢光魷魚,無平時食開既螢光魷魚個種未必令人接受到既腥味,可以好純粹咁品賞番螢光魷魚獨特嘅味道。黑毛貝,用左好似煮磯燒鮑魚甜甜地嘅個隻醬汁去煮,喺貝鮮味之上再添一份層次。「刺身」日本墨魚 3-5月當造。口感係軟腍而唔韌,加咗少少醬油同柚子皮調味,新鮮既食材只需輕輕調味點綴就足夠。手釣野生金目鯛 九州產。用火炙燒過,油香更出。配埋新鮮柚子皮,更突顯到野生魚獨有嘅鮮香味。北寄貝為左保持到貝肉既原味,處理時無用過熱水處理,只用火槍燒過。貝肉好爽口,濃郁嘅鮮甜味加輕輕既焦香味,睇番相都好想再食。新鮮鯖魚無用任何鹽去醃製,都只係用火槍燒過,食到比原汁原味更加濃厚嘅鯖魚油香味。華漣生蠔曾經有一年拎過日本第一,有日本一既稱號。5-6月係最當造嘅時間。蠔肉好豐滿又厚身,海水味適中,係我自己食過咁多生蠔之中最爽滑同鮮甜。「一品料理」金鯛立鱗燒連魚鱗一齊用180-200度滾油去炸,所以魚皮魚鱗係超級脆,接近一夾就散。而魚肉就係超級軟滑,形成一個強烈對比。配上海膽醬一齊

「前菜」
車厘茄 ,加咗甜醋所以無酸味,而且好fresh。

刺身
日本墨魚

手釣野生金目鯛

北寄貝
為左保持到貝肉既原味,處理時無用過熱水處理,只用火槍燒過。
貝肉好爽口,濃郁嘅鮮甜味加輕輕既焦香味,睇番相都好想再食。

新鮮鯖魚

華漣生蠔

「一品料理」
金鯛立鱗燒
而魚肉就係超級軟滑,形成一個強烈對比。
配上海膽醬一齊食,滋味無窮。

壽司
深海池魚
原本池魚嘅魚油香味唔算好突出,所以師傅將新鮮到港嘅池魚熟成2日,令佢嘅魚油香味更加濃郁。

北海道帶子
由北海道空運到香港全程無急凍過,所以唔會流失貝類本身嘅鮮度同甜度。用少量嘅醬油同柚子皮平衡返貝類嘅味道,鍾意食帶子既朋友一定會鍾意呢個。

北海道赤牡丹蝦
係北海道獨有既蝦品種,同樣由北海道空運到香港全程無急凍過。牡丹蝦原有既鮮度同甜度係維持到最佳狀態上台

初生銀鱈魚
配左烏魚子輕輕調味,初生銀鱈魚既魚油香味係更加濃郁,肉質都係更加滑,用火槍燒埋,絕對係我自己top3既炙燒壽司

鰈魚裙邊手卷
食過炙燒鰈魚裙邊既朋友都知道,魚油豐富嘅程度可以話係入口即溶。巨量既魚油配埋壽司飯同紫菜一齊放入口,成件事係好滿足!

和歌山野生大拖羅
日本嘅米芝蓮餐廳都係同一間嘅供應商。
用左wet aged既技巧做熟成:吞拿魚到港後放係2度既雪櫃入面,利用魚肉天然增生嘅細菌去破壞吞拿魚嘅筋膜,變成魚油。
但呢個嘅技術成本好高,因為有一半嘅魚肉係要去除唔用得,剩返一半嘅魚肉就係精華嘅位置俾師傅用嚟做壽司上台。
所以而家食到既呢件拖羅魚味係更加豐厚,當然亦都係完全無筋。

皇室北海道海膽手卷
巨量既海膽的確係要配一塊L size紫菜先裝得晒!
超級鮮甜,口味順滑,愛食海膽之人盡在不言中。

「江戶前玉子」
餐廳沿用咗300年前江戶時代嘅做法,只用4種食材去做:蝦肉、魚肉、雞蛋、糖。
望落好似蛋糕既佢係完全冇用麵粉。
食落味道同口感真係同蛋糕有d相似,但佢係有一種獨有綿密既口感。無諗到咁誤打誤撞嘅情況下會有機會食到呢種咁傳統嘅工藝,我估香港都唔係好多餐廳可以食得到。

「吸物」
蜆肉湯
比平時見到既蜆肉size明顯係大好多。
蜆肉鮮甜爽脆,做成湯中和返之前所有刺身壽司嘅油脂感。

甜品
靜岡蜜瓜
口感好軟,甜度係我食過既密瓜入面最高既,絕對可以講係蜜瓜之中嘅最頂流。
2024-05-01
  • 華漣生蠔