2011-08-10 3 瀏覽
今日適逢嚟開尖沙咀, 大少小有地熱心地問朋友尖沙咀有咩好介紹, 朋友介紹我地食"魔麵", 雖然對拉麵無咩興趣, 但睇在大少份上, 姑且試試. 厚福街一定知起邊, 但原來有幢H8係專做食肆就真係唔知, 上樓一出lift, 大大個"魔"字起門口坐陣, 好有氣勢! 喱度拉麵款式唔多, 主要唔同既在於湯底, 分五種: 豚魔、味魔、醬魔、辣魔、鹽魔, 睇個名都估到係咩味, 豬骨, 味噌, 醬油, 辣味, 鹽味, 我掙扎起究竟揀豬骨定辣味, 既然主要食佢既湯底, 辣通常會蓋過原有味道, 就來個原汁原味, 豚魔啦! 落order時先知, 原來麵身可以揀爽d, 普通定淋d, 待應仲解釋而家舉行緊個遊戲, 只要湯碗底印有個"米"字, 就會中獎, 獎品就係你食既果碗麵! 佢建議我地可以飲埋啲湯, 碰碰運氣. 嘩, 聽落好吸引, 但當然知道萬中無一啦! 有啲似黑白淡奶玩法!除咗拉麵, 佢仲有好多款小食, 我地追加咗個甘栗紫薯餅, 睇相同名都覺得好吸引.豚魔湯碗好別緻, 印有招牌"魔"一字. 每碗拉麵都會有豚角煮,叉燒, 半隻蛋, 粟米, 木耳絲, 蔥, 一塊大紫菜同一堆唔知係乜既紅色幼絲. 湯底色澤夠深

豚魔
湯碗好別緻, 印有招牌"魔"一字.
"魔"字碗
每碗拉麵都會有豚角煮,叉燒, 半隻蛋, 粟米, 木耳絲, 蔥, 一塊大紫菜同一堆唔知係乜既紅色幼絲. 湯底色澤夠深, 好杰身, 先試一口湯底, 好濃厚既味道, 但又唔會好鹹. 麵身真係普通的爽淋程度, 下次可以嘗試爽身. 其實我就唔係好分得到豚角同叉燒, 好似一模一樣樣咁, 都係一片片, 形狀又差唔多, 又係有啲肥膏痴住啲肉, 肉同肥膏都好分明, 肥膏係入口即溶, 夾起都好容易會爛果隻, 好好味, 我平時會避開肥膏唔食既, 今次都忍唔住要成塊食! 溏心蛋又係做得好出色, 鐘意食蛋黃的人應該好鐘意吧! 我就只係食咗個蛋白.

除咗碗麵之外, 仲有一碟小配菜, 四季豆, 加上少許黑椒, 微微辣, 幾好食.

大少突擊我碗湯底, 佢話我果個好味d, 佢叫既係味魔, 喱個係我一定唔會揀的! 我乘勝追擊試咗佢湯底一口, 飲完成個口都好痴淋淋, 而且個味道都麻麻地.

唔覺唔覺食麵途中都飲咗好多湯, 又係考驗自己運氣既時候, 差唔多見底時打一打側個湯碗, 都可以睇到個碗底有無個"米"字, 嗯! 可以肯定我地係無米之人.

甘栗紫薯餅
將紫色蕃薯把成蓉, 配上甘栗, 沾上炸粉, 炸成黃金色, 一小塊切開四件, 細細塊, 但料就十足, 咬落非常鬆軟, 甜甜的, 好有味道, 回味無窮!

朋友果然好介紹, 下次到我作介紹!
2011-08-09
"魔"字碗