雅苑座

The Greenery
昨晚和中學同學團拜聚會, 約了在尖東帝苑酒店咖啡室食buffet,因為我食量很細,所以很少主動要求去食buffet,但一兩年總有兩三次同學或同事聚會有機會食下的,但我對飲食的要求也不低,可以說是重質多於重量.我最早到,被安排坐在atrum中央可以欣賞到酒店裡十幾層高的園林設計,仲有歌星及鋼琴伴奏, 是一般coffee shop少有的, 趁同學還未到先出去看看有什麼好食的, 原來剛好今天開始做海膽和海鮮主題, 每位客人還可以領取一份扒大蝦海膽忌廉汁伴黑松露意大利飯, 賣相相當唔錯, 見到美食當前, 一於先攞為快, 食住等啦!先在冷盤處攞了些法國麵蟹, 加拿大蟹腳, 智利藍青口及龍蝦仔, 味道很鮮美, 跟住憑券攞了一份扒大蝦試下, 海膽汁很鮮甜, 黑松露的味道很濃郁, 同學們見到後個個都爭住去攞, 但要排隊. 見到燒牛肉好靚, 但又怕肥, 所以要求廚師拿了一塊薄切, 果然嫩滑, 種類太多 但又怕肥, 所以要求廚師拿了一塊薄切, 果然嫩滑, 種類太多了, 又有魚生, 燒壽司, 熱盤又有燒羊扒, 炸生蠔, 薑蔥炒蟹, 鹽焗原條三文魚, 廚師即煎的鵝肝多士, 燒味, 自選白灼海鮮配日海膽麵豉湯,

見到燒牛肉好靚, 但又怕肥, 所以要求廚師拿了一塊薄切, 果然嫩滑, 種類太多 但又怕肥, 所以要求廚師拿了一塊薄切, 果然嫩滑, 種類太多了, 又有魚生, 燒壽司, 熱盤又有燒羊扒, 炸生蠔, 薑蔥炒蟹, 鹽焗原條三文魚, 廚師即煎的鵝肝多士, 燒味, 自選白灼海鮮配日海膽麵豉湯, 我只是每樣試了少少, 便已經開始覺得有點飽了, 但怎樣也好, 見到女孩子最喜愛顏色 便已經開始覺得有點飽了, 但怎樣也好, 見到女孩子最喜愛顏色鮮豔的蛋糕和甜品, 仲有旁邊的Haagen Dazs雪糕
和即煎班戟, 雖然怕肥, 又怎能抵擋得住呢, 哈哈
...一於食了再算.
雖然我食量不大, 但以整體食物質素, 環境及服務來說, 以$538一位的價錢, 值得介紹給朋友試下.

2015-03-02
團年飯