2023-01-10 241 瀏覽
女朋友生日慶祝 今晚來到半島酒店「釧」這間日本料理吃晚飯慶生日我哋揀咗瀧TAKI $2480的套餐,包括開胃菜三品、一品料理三品、壽司八貫,卷物&湯及甜品第一味前菜-八爪魚刺身&吸盤 師傅加上青檸汁令刺身口感更加爽滑鮮甜之後就係皇家水晶魚子醬配上北海道馬糞海膽本身就勁鍾意食海膽,而呢個海膽非常之新鮮鮮甜加埋啲魚子醬味道非常之夾中間仲有蟹肉同埋鰹魚湯啫喱,口感層次真係零舍不同第三味就係關東遼參內壤墨魚聽師傅講呢個湯汁係用西班牙黑毛豬煮的個湯汁都幾好味 遼參沾上湯汁食落去口感層次更加豐富🤤又夠爽口再嚟就係我最鍾意食嘅蟹肉刺身連女朋友都話勁好食 最緊要唔使自己拆肉 食起嚟啖啖肉非常鮮甜接着有北海道嘅鮟鱇魚肝 呢個菜非常有驚喜食落去,簡直就係入口即化 跟住就係刺身壽司環節刺身壽司肉質肥美新鮮 食落去淡淡都係鮮甜味 好滿足麵豉湯材料充足味道夠濃最後就係甜品環節 係自家製甜品北海道豆乳奶凍、意大利甜酒布丁配日本富有柿、仲有黑芝麻朱古力 甜品都好好味,食得真係好滿足。生日慶祝或者節日慶祝,我覺得嚟呢度食都係個唔錯嘅選擇。希望到我生日女朋友都會再帶我來這裏吃晚飯慶祝😋

第一味前菜-八爪魚刺身&吸盤
師傅加上青檸汁令刺身口感更加爽滑鮮甜

之後就係皇家水晶魚子醬配上北海道馬糞海膽
本身就勁鍾意食海膽,而呢個海膽非常之新鮮鮮甜
加埋啲魚子醬味道非常之夾
中間仲有蟹肉同埋鰹魚湯啫喱,口感層次真係零舍不同

第三味就係關東遼參內壤墨魚
聽師傅講呢個湯汁係用西班牙黑毛豬煮的