2014-06-24 4119 瀏覽
近年最興日式放題,愛吃日本菜的我同曾經光顧幾家,但總覺得一分錢一分貨,又唔太喜歡迫迫夾夾、限時限刻。又可能年紀漸長,胃口不大,於是對“大食抵件”說sayonara, 反之對質素就有啲要求。星期日晚行開尖沙咀,轉入柯士甸道,見到原來都好有多食肆。因我同老公最愛日本菜,而仔仔最鍾意食手卷,所以走咗入一間唔太起眼嘅“金田長”(後來上openrice先知咁多like)。可能我哋早,六點到,唔駛點等就可入坐。我哋order咗8吋長嘅壽司,我仔仔就叫咗客手卷,waitress問要大定細,我覺得好出奇,原來大size有成個珍寶雪糕筒咁大,我仔仔好興奮,當食雪糕咁食,仲再來一個㖭!而我要講吓係8吋長壽司實在值得一讚,皆因我愛魚生,但總喜歡夾埋飯一齊食,又唔想舊飯太大舊,容易飽,所以呢個8吋嘅設計啱晒我。(我係咪太麻煩呢?)我哋仲有order其他熱食,一般中上水評,三文魚頭就燒得唔錯。最驚喜是臨走時waitress送給我們一盒日本小食包做禮物,我個仔最開心!食物質素算唔錯,服務員都好醒目。(呢個我覺得好重要) 不過餐廳就略嫌唔夠光猛,而且要行一小段樓梯先到正門,比較隔涉,可說是大隱隱於巿!
2014-06-22
  • 8吋長壽司,三文魚頭,芒果卷