週日黎食午市2小時放題,好多野唔滿意,但先講今日見到最驚嚇嘅事情:就係食飯尾段,我屋企人去左洗手間,去洗手間會經過佢地廚房,屋企人話見到廁所,廚房都非常邋遢,最核突係個刺身師傅冇帶口罩,冇戴手套,一邊整刺身一邊玩手機!!! 佢見到後即刻冇晒胃口,想走。我聽完後,即刻想把之前食過嘅野嘔返晒出黎,一致同意即刻埋單走人,未黎嘅食物都唔再等了。下邊由頭講起。我地12點正準時黎到,係第一枱客。坐低後即落左幾張單,但第一碟食物送上黎係20分鐘之後!第一碟食物只係三件壽司,都要等左成20分鐘,再下一碟食物出現係再10分鐘之後,係第一次order嘅刺身,即係等第一碟刺身足足等左半個鐘!(等20分鐘等黎的第一碟食物,壽司正常)等食物期間,黎左好幾枱客,大家都係一坐低就落單,但頭20分鐘都係全部枱冇食物黎。眼見啲師傅好似12點後先至慢悠悠咁準備食材,準備開工。係人都知食放題嘅時間好寶貴,但啲師傅咁嘅工作態度,已經令我對呢間野即時冇好感。另外我訂枱時,staff同我講午市冇咁多人,所以啲位唔會安排到好逼,晚市先至會。點知我地坐低之後,第二枱黎嘅客人,個staff已經安排佢地坐正係我地隔離,同我地嘅枱只有不到

下邊由頭講起。

(等20分鐘等黎的第一碟食物,壽司正常)

另外我訂枱時,staff同我講午市冇咁多人,所以啲位唔會安排到好逼,晚市先至會。點知我地坐低之後,第二枱黎嘅客人,個staff已經安排佢地坐正係我地隔離,同我地嘅枱只有不到一個人行嘅距離。當時餐廳冇其他人。咁我係咪可以認為當初訂枱時嗰個staff係呃緊我?
我知好多放題餐廳都把座位安排到好逼,但見openrice下邊唔少食評話金田嘅座位唔會咁逼,這是我選擇黎金田嘅其中一個原因。但我眼見午市座位都咁逼,何況晚市?點解會有人話佢啲位唔逼?難道我們不是生活在同一個星球?

繼續講,刺身係冇冰盛載嘅,睇落賣相麻麻地。咁都唔緊要,如果放左冰,有時我反而覺得會搞到啲刺身太凍,食唔出鮮味。呢到嘅刺身食落我只可以話係放題店嘅正常水平,冇雪味,但亦都冇咩鮮味。最有鮮味就係三文魚,但如果連三文魚都冇味嘅話,呢間鋪絕對可以執得。
刺身試過有啲點左嘅冇黎。有啲我地點兩片,佢又俾成六七片。

日式燉蛋水汪汪,比蒸水蛋仲多水,但這已經係當日最好味嘅食物(仲有三文魚刺身)。
我order清酒煮青口,但佢地話今日冇青口,黎左清酒煮蜆,都冇所謂。但無論係蜆同湯,全部冇酒味。
燒物,無論係串燒,鐵板燒定鹽燒,無論係燒魚,燒牛,燒羊定燒雞,一律係好似從油入邊浸出黎咁,油到飛起!比其他放題店都油。我用餐巾紙吸油都用左成包餐巾紙。食燒物我第一次係冇樣想encore的,因為全部都太油。
(食左一啖就油到唔想食)

我唔食炸野,唔評價佢地嘅炸物同天婦羅。

成個放題途中,上菜慢係不變嘅定律,我同staff催過幾次單。中間有幾段冇食物黎,坐係度呆等。枱枱都有呢種情況。啲服務員(除左有個女仔好啲),其他人望落全部都係冇心機咁,你同佢要咩野,催單,佢地全部好似都不樂意做野咁!面上全部冇笑容,個個木口木面。我又唔明點解openrice咁多食評話佢地服務好。 難道我地不是在同一個星球?

我食放題係第一次食到半飽就想走,當時只係1點15分,如果從佢上第一碟食物12點20幾分計起,即係唔到一個鐘就想走。

但點解未走?因為我第二輪落單時落左個泡菜海鮮鍋,同個湯烏冬(我今日好想食烏冬),佢到宜家都未黎,已經催過三次,第三次催後,我再問返個staff,佢先話“唔係漏單,係太忙未整,要再等等”。
放題店嘅廚房應該係唔同師傅負責唔同line掛,刺身order就負責刺身嘅師傅做,燒物order就負責燒物嘅師傅做,鍋物就應該係負責鍋物嘅師傅做。但眼見全場冇人食緊鍋物,咁鍋物師傅做緊乜?應該係其他line嘅師傅“兼職”做鍋物,但另一類食物佢未做完,就唔做鍋物住,搞都全場都冇鍋物食,咁都得?!

最後等到1點30分,泡菜海鮮鍋終於黎了(其他枱嘅鍋物都係宜家先上),但個湯烏冬都係未黎。泡菜海鮮鍋,材料一般,泡菜青菜很多,海鮮只係三個好大腥味嘅熟帆立貝同兩條人造蟹柳。湯底還可以,但不敢飲太多,驚味精重。
在等呢個鍋嘅期間,屋企人就去左洗手間,就見到我前邊提到的今日最驚嚇嘅一幕,講多一次:廁所廚房污糟到極,刺身師傅冇帶口罩,冇戴手套,一邊整刺身一邊玩手機。屋企人去完洗手間返黎,我正食緊剛黎的泡菜海鮮鍋。佢話:“等你食完,我同你講樣野”, 我一聽心知不妙,話“你宜家講啦”,佢就將所見話我知。我聽完就係想嘔返晒所有食物出黎。我們決定唔食了,未黎嘅烏冬,同埋再次encore嘅三文魚刺身都唔等了。埋單走人,當時係1點40分。一毫子tips冇俾。

食後感就係: 呢間店冇樣好,真係唔明點解仲咁多人贊佢呢樣贊佢嗰樣。同佢隔一條街,有間同樣大熱嘅放題店, 兩者相比,我覺得金田在各方面都差幾條街嘅水平。就呢種食物質素,呢種上菜速度,呢種食物衛生,絕對blacklist,永無下次。

2015-07-19