今次收到一個美食app既邀請,尼到k11既泰國餐廳試食。雖然係試食活動,但係我都會實話實說,唔會故意討好。話說餐廳老闆係悉尼做左40多年既泰菜,希望尼香港大展拳腳。多年既經驗可以係香料運用度就體現出來,泰菜係好濃味既菜式,需要增加層次就一定要識得用香料。泰式前菜拼盤包括有泰式燒豬頸肉,泰式原隻炸蝦春卷,泰式生蝦同柳葉包。豬頸肉燒完才切,外皮微微帶焦,肉質鮮嫩。泰式生蝦加了甜酸汁,一隻唔太夠喉。較特別既係柳葉包,用柳葉包住花生碎,青檸汁,炸紅蔥碎,炸椰絲等,甜甜酸酸,味道口感也頗有層次。四角豆雞肉沙律用手撕雞肉,四角豆,紫生菜做成既泰式沙律。雞肉新鮮,用上了甜酸汁令沙律更開胃。生洋蔥微微香辣,aftertaste 仲帶點甜味。冬蔭公冬蔭公係泰菜重要既菜式,同出面既餐廳唔同,這裡既冬蔭公係很濃味,較稠既冬蔭公。而佢果種辣唔係刺口果種辣,而係飲完係喉嚨慢慢滲出尼果種。這湯非常足料,用了大量鮮蝦烹煮令湯好有蝦膏既味道,不過冬蔭公有點太咸,不然就perfect喇!酥炸魚配金泰特色辣醬最岩懶人食既炸魚,大廚將新鮮既盲曹拆肉落鑊炸。味道分為4個層次,咸味有泰國魚露,甜味有椰子糖,酸味有羅望子汁,辣味
泰式前菜拼盤
包括有泰式燒豬頸肉,泰式原隻炸蝦春卷
,泰式生蝦同柳葉包。
四角豆雞肉沙律
冬蔭公
酥炸魚配金泰特色辣醬
最岩懶人食既炸魚,大廚將新鮮既盲曹拆肉落鑊炸。味道分為4個層次,咸味有泰國魚露,甜味有椰子糖,酸味有羅望子汁,辣味有生胡椒串。用了以上既食材,令味道非常豐富有層次而且富有泰國風味。新鮮魚肉有鮮味亦很嫩滑,是我整晚最喜歡的菜式。
馬沙文文咖哩煨牛腱肉
大廚話佢地既咖哩係很出名,亦都曾被選為城中最正咖哩之一。馬沙文咖喱係種泰國式嘅咖喱,主要材料係馬沙文咖喱醬、洋蔥、椰奶、椰糖、魚露同月桂葉,煮出嚟比較似橙色,甜中帶辣。而佢既牛腱用slow Cook 既方法,所以佢既質地非常之林同入味。
芒果糯米飯同椰汁糕
這餐廳菜式的味道很豐富,而且菜式種類多,風格會係比較甜酸菜式多,所以特別適合華人食。去開果頭藉得一試!
每位大概$250
用餐優惠