餐廳: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
資訊:

2021-10-20 996 瀏覽
秋天又係食蟹嘅季節la!今次同屋企一齊去食海鮮,之前食過蟹仙一次!體驗非常良好所以今次再覆桌。我哋今次叫咗439嘅海鮮套餐!套餐包括罕有嘅大黃蟹,野生青口,紐西蘭刀貝,越南大虎蝦,九孔鮑魚,韓國珍珠壕等等。每樣海鮮都有店員幫我哋校好時間蒸,所以唔驚煮得過熟。虎蝦下爽口彈牙非常新鮮完全唔使點任何醬料,餐廳非常貼心鮑魚已經起好殼!蒸完直接食就可以。鮑魚唔會太韌,點上少少醬料就可以帶出鮑魚嘅鮮甜味。龍蝦肉質潔白,喺蝦尾輕輕一鬆,整個龍蝦肉就出來了!龍蝦爽口又咬感。刀貝青口和蠔都非常新鮮!食落口海水味濃郁,無需再加任何調味料。最令人期待嘅大王蟹嚟la,呢個大黃蟹有個手掌咁大!蟹膏多到流出來,首先蟹肉鮮甜結實,而且冇任何的泥味,蟹膏程黃色口感細膩棉滑!淡淡蟹膏充斥喺口腔,鮮甜無比。最後個粥加上綜合嘅海鮮精華,豬骨,粟米,芋頭,香蔥和菜譜等等嘅材料熬製而成!非常鮮味,好值得一試。最後餐廳中送上燕窩糖水,完全值得再次光顧。

每樣海鮮都有店員幫我哋校好時間蒸,所以唔驚煮得過熟。

最後餐廳中送上燕窩糖水,完全值得再次光顧。