2020-06-15 1395 瀏覽
平時泰國菜都係食下冬蔭功,炒金邊粉。去完船皇,先知原來都有泰式湯麵🤤鋪頭係厚福街行到最入既右手邊,好昜搵Menu如上,湯麵選擇唔多,得4款。我就揀左一份船皇湯麵,朋友就要左1號既豬肉湯麵船皇湯麵加5蚊就有得將d餸升級做和牛,泰式和牛?😂之後重有4款麵可以揀,最尾我就要左蛋麵,朋友就揀米粉朋友份豬肉湯麵黎到先,d豬肉同豬肉丸都幾多,首先試左啖湯頭,一入口就覺得好鮮甜,一d油既感覺都冇。之後試左一下豬肉同肉丸,豬肉雖然好明顯有一層肥膏,但係食落去又唔會好肥膩,而肉丸就幾彈牙。之後試左右邊果舊蝦片,超級脆口🤙🏻我個和牛船皇湯麵隨後就到。一望落去,其實有d似越式生牛肉河粉。d牛特登冇煮到全熟,一食落口就覺得好重肉味,配合埋個湯底,d和牛真係食到停唔到😂之後我分別試左一舊半生熟同一舊全熟,味道上好明顯係半生熟再優勝d😋另外我重叫左青檸梳打,一入口就係滿滿清涼既感覺,夏天飲真係perfect match之後我地重叫左一份牛舌,個汁偏甜,同平時食開日式鹽燒牛舌截然不同,但係都非常好食之後隨心影左一d餐牌,希望下次幫襯可以試下😃

船皇湯麵加5蚊就有得將d餸升級做和牛,泰式和牛?😂

之後重有4款麵可以揀,最尾我就要左蛋麵,朋友就揀米粉

之後隨心影左一d餐牌,希望下次幫襯可以試下😃
  • 船皇湯麵