不是第一次到稻埕食下午茶,好多地方星期六日會無下午茶,免蝕本,但稻埕即使星期六日仍然有幾抵食的tea set,抵讚~入camp前難得天光住就收工,梗係獨自去偷歡,享受寧靜一刻,眾樂樂不如獨樂樂,偷偷chill一chill~店舖裝修以深木色為主,店內枱與枱之閒的空間充足,坐到卡位就當然舒服不過,但中間的枱都唔會太迫或太近。半開放式的設計令空間延伸至商場,店舖近商場的出口人流量唔算超多,所以即使坐近商場都唔會感覺好人來人往或者好多人望住。一個人食得唔多野,因為tea set都選擇豐富的,鹹又有甜又有,任君選擇~個人對滷肉飯真是無抵抗力,去到邊都好想食,明明我未嘟QR code前係想食甜品嫁~鹽酥雞排滷肉飯set~一次過滿足曬兩個願望!鹽酥雞炸得ok,唔會好油,而且味道無得輸~滷肉入味和偏肥,但唔會令人覺得油膩,而是有油香味,滷肉和汁都多,,一啖接一啖食唔停手,一碗飯唔覺意就食曬。糖心蛋又係無得輸,好味的,d汁我習慣倒埋落飯~茉莉龍珠綠茶(set飲唔洗加錢的)~茉莉味香味四溢且持久,但可能我第一壺浸太耐先斟(我食曬成個set先開始嘆茶),所以第一轉偏苦和澀,但是第二轉味道就平衡番,無左苦澀味

。糖心蛋又係無得輸,好味的,d汁我習慣倒埋落飯

黑麻油雞翅~自己屎忽鬼,無啦啦想食,但其實唔加都夠曬食,性價比不高。雞翅肉厚的,但黑麻油味可再加強

總括而言,休閒食tea絕對抵