2015-09-05 5279 瀏覽
生日好開心!應朋友邀嚟食呢一餐矜貴嘅鐵板之夜!由於一早book定檯,所以唔使等。準時到達樓下,要搭lift上一層,店內燈光昏暗,只有廚師bar位燈光比較光,一下子都未睇到個整體裝修。被店員安排到鐵板bar位置,估計呢個L型bar檯可以坐到8位客人左右,亦有不少日系裝飾佈置。今餐由朋友拍板點餐,點咗一個二人餐。未上餐前,店員先遞上餐前小食,每人一份!一邊食住小食一邊傾下偈,感覺唔錯哦!小食都擺得相當有心思~再嚟一小碗蔬菜沙律,好新鮮喎!第一道遞上嘅係只得兩片嘅拖羅,基本上我係好怕喺香港食吞拿魚,因為好難遇啱好食嘅,通常都肉質偏鞋偏乾!但呢兩塊拖羅就唔同咁講!肉質嫩滑、入口易溶,冇筋,相當肥美,重點唔腥!正呀!!黑魚子蒸蛋將原隻雞蛋殻去頂去蒸,蛋滑香溜,加埋超多嘅黑魚子⋯好滿足哦!師傅將生猛龍蝦拎出嚟,當住客人面前處理,手起刀落,蝦身去殻起肉,再用火炙!龍蝦肉質爽彈清甜,非常新鮮!蝦頭用嚟另制麵豉湯,令有一番風味!鮮鮑魚原隻鐵板燒炮製,再切開小件上碟,但味道卻過火,好咸!肉質鮮嫩還可以。鵝肝香煎,配上香脆法式麵包,鵝肝味特濃,體積都幾大件,入口肝油滿瀉,滿佈口腔,罪惡感好重!但真係好好味!

今餐由朋友拍板點餐,點咗一個二人餐。

餐前小食

再嚟一小碗蔬菜沙律,好新鮮喎!
餐前沙律

拖羅

黑魚子蒸蛋

龍蝦肉質爽彈清甜,非常新鮮!
蝦頭用嚟另制麵豉湯,令有一番風味!
鐵板火炙龍蝦
龍蝦頭湯

鮮鮑魚

鵝肝香煎,配上香脆法式麵包,鵝肝味特濃,體積都幾大件,入口肝油滿瀉,滿佈口腔,罪惡感好重!但真係好好味!麵包有吸油之效,配搭得宜!
鵝肝配法包

和牛肉質又係一個嫩字!熟度啱啱好,牛味濃厚,冇渣!肉質鬆滑。
和牛

最後到炒飯時間,師傅會先徵詢客人需要什麼圖案,我就揀咗最可愛嘅麵包超人,隔離客人應該就揀咗勞蘇熊~師傅藝術天份都唔錯哦!倒轉嘅方位都可以做出一眼就認得出嘅卡通人物!犀利呀!多謝晒~
客人仲可以入去廚房位同中意嘅卡通影返張相作留念添!
當影完相,卡通人物就變成炒飯喇,炒飯配料豐富,加上卡通嘅前身,好似特別好味!
將麵包超人變成炒飯

仲有即制嘅紅豆沙餅,味道唔太甜,唔錯!
豆沙包

其實食到呢度已經好飽⋯點知仲有兩個雪糕波芝麻&綠茶味,仲有仲有,朋友專登叫餐廳預備嘅生日蛋糕仔⋯嘩,真係好口福,好滿足!
餐後甜品加生日蛋糕
生日