2013-12-15 1664 瀏覽
知道友人喜歡韓國所以隨機開飯下、見到呢間好評都可以就盡管去試下位於韓國街既秀、其實不算難搵。不過招牌轉左就真既、吳係見到個秀字都諗住繼續行。招牌由藍色轉左黑色!去到時間大約7點、人龍已經開始有…排隊形式係排排坐咁等位、會有位韓國人派飛…距係咁講"ticket??","2, 3 or 4??",見到後面既人都會走、因為可能前面既餐廳已經有位。咁我循例都問一下友人去吳去睇下前面啲餐廳、可能吳洗等喎。不過當距望望入面既環境就話"等下啦好似幾好食咁"而我都覺得間餐廳幾traditional.都值得一試呀!咁一等就等左七個字!咁其實同友人傾下偈七個字其實都算容易過既。((題外話:可能明知會有人龍、鋪頭門外係貼紙寫住第二間既分店只需步行3分鐘就會到!分店既門面係高級既、商業性質味重左!同友人商量過後都係照等可也!))因為我倆都想有甜品做下場、所以只點了四款小吃就算吧!而每枱客人均附送前菜一碟。前菜有泡菜青瓜芽菜菠菜蛋。味道還算可以。青瓜菠菜味道都岩岩好、略嫌泡菜咸左少少。其實本人都比較少品嚐韓國菜。反而友人接觸就比較多。所以點菜都交左比友人拍板。蒸泡菜餃子想不到少辣既泡菜包係餃子入面係不錯既配搭、

前菜有泡菜青瓜芽菜菠菜蛋。
味道還算可以。青瓜菠菜味道都岩岩好、略嫌泡菜咸左少少。
蒸泡菜餃子

想不到少辣既泡菜包係餃子入面係不錯既配搭、食落口又不太辣、少吃辣既我都食得津津有味。友人就說在韓國既餃子內有粉絲加泡菜、味道稍為豐富。
韓式炒年糕

用泡菜炒年糕係最傳統食法。
配上酸酸甜甜帶點少辣既汁、十分開胃。
炸年糕

外脆內軟既年糕配上酸甜辣醬、很有咬口。
味道很不錯…!
芝士蛋卷 (招牌菜?)
看得出芝士蠻多、因為熱辣辣上…芝士一絲絲又不太濃。友人仲食得出係chedder cheese喔!蛋味都好香…點埋酸甜辣醬很惹味!
總括黎講都不錯!不過因為今晚得兩個人、所以無試到鍋物。下回一定要試
2013-12-13