2019-04-08 670 瀏覽
十年前已幫襯既日式小店, 在這租金成本澎脹既經濟環境下仍屹立不倒, 繼續客似雲來, 當中還不乏演藝人及日本人, 相信是全靠食材新鮮取勝.  是夜和朋友再次光顧, 像日本居酒屋一樣座位不多, 預先訂位較穩陣.  點選時令海產就知食材是否新鮮, 吧枱上放有好多新鮮貝類, 有北寄貝, 蠔, 螺.......每款都很有份量, 最吸睛係象拔蚌經店員推介刺身拼盤包括吸睛象拔蚌, 牡丹蝦, 油甘魚, 三文魚腩及帶子.   每樣都很新鮮肥美, 尤其象拔蚌極其爽甜, 牡丹蝦大隻肉厚, 蝦頭既膏夠甘甜. 唯獨帶子較薄身稍微失色.居酒屋必選燒雞泡魚乾及串燒.  帶甜味既雞泡魚乾不會燒到很乾還很juicy;  配合串燒佐酒一流.串燒包括白鱔,和牛,牛舌,青椒;  燒鰻魚就常食, 但燒白鱔就坊間餐廳較少提供,  我更喜歡燒白鱔肉質爽彈, 沒有鰻魚那種肥膩.   和牛及牛舌很爽, 對於我和朋友就覺得略為調味過濃.   青椒用上一般甜椒, 不是我預期既日本青椒仔般爽脆.刺身拼盤還未消化, 還是心思思想encore, 朋友一向unlike本港餐廳既海膽質素,  但卻俾like這客北海道海膽壽司, 有口感帶微甘, 拖羅
貝類
白鱔/和牛/牛舌/青椒

白鱔/和牛/牛舌/青椒
刺身拼盤還未消化, 還是心思思想encore, 朋友一向unlike本港餐廳既海膽質素,  但卻俾like這客北海道海膽壽司, 有口感帶微甘, 拖羅壽司拖住覆蓋飯團, 滿足了我倆大胃王.
海膽/拖羅壽司
食材新鮮真的嬴到客人歡心, 就連看似平凡既芥辣八爪魚小食及每人一小碟既帶子裙邊, 也可食得出鮮味.
芥辣八爪魚
有甜點做結尾才叫完美的一餐, 店內甜點不多, 只有原個椰子雪糕, 清甜味道像雪芭, 不會太飽肚又能滿足慾望.
原個椰子雪芭
2019-04-03