之前係尖沙咀附近翻工,平日lunch嘅時候都會時不時黎呢度食下冒菜,由佢開係天星大廈就一直有幫襯開,有時都會約朋友黎食烤魚,呢度野食都幾啱我胃口,所以一直都想試埋呢度嘅火鍋,於是就約埋朋友黎~重慶牛油麻辣火鍋但我本身唔係好食得辣,所以覺得呢個湯底都好辣下,不過配埋個油碟,香得黎又解辣,呢餐辣得好過癮。雪花肥牛肥牛素質唔錯, 即是湯底咁辣,都依然不掩蓋佢嘅牛肉香,好夠牛味。鮮淮山片、蓮藕雙拼淮山同埋蓮藕都係我火鍋必備,蓮藕爽脆,淮山片唔可以煮太耐,口感脆得黎又有黏黏嘅細絲,對於中意食秋葵嘅我都同樣好中意淮山個口感。四川寬粉食火鍋落寬粉最正,可以吸收香辣嘅湯底至於,又襟煮,煮耐左都依然好彈牙。皇帝菜皇帝菜大大份,爽口無渣,清甜鮮嫩,獨特嘅清香同麻辣湯底相映成彰。紅糖糍粑外表煎到金黃香脆,內裡香糯,配上香甜嘅紅糖漿,食完辣野果然要食翻甜品先完美。

重慶牛油麻辣火鍋

雪花肥牛