2015-10-04 1872 瀏覽
老公加人工想同家中長輩分享喜悅, 老公負責出錢, 我當然要分擔下諗下去邊樹食好. 老人家通常鐘意食D熱辣辣既野, 我又公器私用, 揀左我最愛既鐵板燒. 月頭已經去過金鐘分店慶生, 加上九龍就腳d, 今次就試下尖沙咀分店.尖沙咀呢間喺酒店basement, 鐵板燒個房無金鐘果邊有窗咁開揚, 或者因為咁, menu價錢都比金鐘平小小 (Menu亦都可以預先上餐廳website睇下), 但套餐入面食物種類又好似多小小, 好似有埋前菜(蕃茄多士), sashimi 同雪糕我仍然追隨牛肉薄燒, 家人部份揀海鮮. 師傅仔出場都好細心, 見我地一家人, 問我地想唔想share食, 各人都食多幾款今次師傅仔就無金鐘果位咁pro啦, 由一開始烘多士已經將多士烘燶左 (唔知係咪大火得滯, 真係堅黑左, 相中果塊已經係比較無咁濃), 跟住煎薄牛又黐底, 見師傅狂鑊死刮塊牛先捲得起, 總之視覺上無金鐘果個咁享受, 有D呢hea . 至於海鮮, 亦可能平左1舊水既關係, 呢個set 既蝦只係蝦仁 (可參考相中師傅煎緊果幅相).  不過成個set 有埋三文魚sashimi同雪糕 (有芝麻, 紅豆同菠蘿揀 - 堅有

不過成個set 有埋三文魚sashimi同雪糕 (有芝麻, 紅豆同菠蘿揀 - 堅有菠蘿肉架
), 個感覺又好似完整d咁.  一家人圍住吹下水, 睇下師傅仔煮野食, 舒舒服服, 整體都可以用值得黎形容, 所以話呢, 食野都係講氣氛既.
2015-09-28