2014-07-13 7209 瀏覽
清酒煮蜆
考完試la,當然要食返餐勁黎慶祝下。約埋d同學仔柴娃娃相約左去尖沙咀行街,之後大約七點幾左右到左寶勒巷附近一間的漁屋,係日式放題黎既。裡面的環境都大嫁,可以納容百幾人到堂食,仲有見到水吧係開放式,可以見到壽司師傅係度整壽司。一坐低就有一疊好大疊點菜紙揀野食,計起上黎成十幾種分門別類的食物可以剔:日本菜、飲品、甜品……全部都幾好,無論係食物材料、質素都ok。一開始我地每人都負責點一至兩張的食物,寫返咁多人食的份量。好誇張ar,我地所點的食物,話都無咁快,佢地一次過同一時間送上枱,效率好。呢一刻,我地都覺得相當興奮,見到一枱都係食物。仲以為d炸物ar、天婦羅ar黎得咁快,就會無咁好食,但又唔係wo,食入口都係熱既,感覺太好la!整體大致都唔錯,尤其係有d其實都真係好得ga,炸蠔同炸帶子,兩樣都炸得黎都保持返到食物的味道,唔會太過油膩。仲有d火焰壽司都係好味,將d魚生燒到半生熟,果種口感,再加埋上面一層芝士被燒香的味道,妳正!食完之係,仲有甜品雪糕,好滿足!我自己係到諗,如果之後推出有埋燒墨魚丸、燒魷魚就更加好la!百幾樣食物,多都食都食唔晒,雖然好想每樣食物都試下,但真係好飽,己經食唔落la,期望下一次再黎過呢到食。
2014-07-12
清酒煮蜆