2016-02-07 3287 瀏覽
每年團年都煩要到那裡吃好, 因為家裡有兩位小朋友, 什麼都不吃兼什麼也不能吃. 所以已經連續三年選了泰豊廔. 一早訂好位. 所以唔駛等就有位.因為有小朋友的關係, 所以什麼片皮鴨, 火窩都欠奉. 但不得不提這裡的火窩是用十分傳統的窩. 然後醬料也是給一盤你選擇, 有興趣的要來試一下.這裡的裝修比較舊式, 傳統氣氛很濃. 而且侍應都有番咁上下年紀. 服務亦十分好.  有問必答, 讚.因為只有四個大人, 兩位小孩, 所以叫了比較簡單的菜式. 雲吞雞, 叫了一個小的. 因為上菜時會先分好, 所以相片是分好留還留下的雞及雲吞. 不要以為叫了小的就不夠吃, 雲吞應該有十粒. 分好後還看到很多在窩裡面. 湯夠熱也很鮮味. 雲吞也是啖啖鮮肉.  小朋友很喜歡. 什錦飯. 其實就是普通的炒飯. 有蛋, 叉燒, 火腿, 豆及蝦. 炒得剛剛好, 不會好油, 亦不會乾. 而且啖啖都食到料. 呢d飯比起白飯更合小朋友口味. 賽磅蟹. 當然呢個菜是用來送飯. 提議最好快點吃, 等耐了有點凍, 而且醋最好是自己落比較好, 現在落好了, 撈埋味比較濃. 小朋友覺得味道怪不肯吃.  銀絲卷, 送黎時熱辣辣出晒煙. 大

雲吞雞(小)
湯夠熱也很鮮味. 雲吞也是啖啖鮮肉.  小朋友很喜歡.
什錦炒飯

賽磅蟹
銀絲卷, 送黎時熱辣辣出晒煙. 大凍天時食真係超正. 兼且夠飽肚. 可能剛出爐, 所以個皮唔會硬. 成個卷十分軟熟.
銀絲卷
一籠十隻的小籠包. 最後先到. 一黎到小朋友就等不了就立馬夾左一粒. 所以張相只見九粒=.="  食小籠包真係要襯熱食. 咁個皮就唔會變硬. 再加埋啖啖肉, 超正. 溫馨提示 :   食時千萬不要整粒咁放入口, 小心湯會辣到口.
小籠包
黎呢度食野. 最開心係你完晒之後. 佢會送上甜品 -  高力豆沙. 唔好以為甜品係凍的. 個高力豆沙係熱食的. 咬一口時, 煙就會噴出, 超熱辣, 十分軟熟. 雖然個皮有點厚, 但還是可以吃到紅豆. 唔駛錢有甜品就唔好咁計軟. 但真心軟熟, 就算要比錢我都肯叫一客食.
高力豆少
不消一個鐘我地就KO晒枱上的食物. 呢度出餸快, 但夠熱辣. 所以老人家都好愛黎呢度食. 除左食物味道外, 呢度的裝修擺設及侍應也能吃出一份人情味.

2016-02-06
團年飯