難得假期,#小秘書 本來已經計劃好週末遊山玩水嘅大計😎 不過呢幾日香港天氣熱到一個點🥵 為咗唔想曬到成面雀斑,都係暫時避一避,走去商場嘆吓冷氣好過🤭 睇完戲出嚟,已經差唔多下晝四點… 朝早只係食咗件 #多士 嘅我,個肚已經餓到打鼓😅 好想坐低飲杯嘢,順便醫吓個肚。咁啱就係商場附近俾我哋搵到間 #棋子燒鵝 @kisonroastedgoose ,下午茶時段,佢哋嘅有 #茶餐、又有 #燒味飯 食,啱晒要求多多嘅我哋🤭其實肚餓唔止我一個🤭 朋友話嚟得幫襯,就一定要試吓 #棋子 嘅 #燒鵝 🤤 我哋點咗個一人套餐,揀咗 #燒鵝 同 #燒腩仔 做主菜,另配有 #白飯、#油菜 同 #花生雞腳湯 🤤 再另外加咗個 #茶餐,#煎蛋火腿菠蘿包 配 #熱奶茶 ☕️ 兩份食🤤 #燒腩仔 層皮好脆,咬落唔會太肥,而佢哋嘅 #燒鵝 入口會感到陣陣炭燒風味,再配埋 #棋子 自家製 嘅 #梅子醬,確實有另有一番風味🤤 不過最令我驚喜嘅,係佢哋嘅 #菠蘿包,咬落去非常鬆軟,再夾埋 #火腿 同 #流心嘅蛋漿 大啖食,好有滿足感♥️ 最後就梗係要嘆埋我面前嗰杯 #熱奶茶 先至夠完美啦🤭其實真係冇諗過會喺下午茶時段都咁擦得🤭

其實真係冇諗過會喺下午茶時段都咁擦得🤭 不過假期吖嘛,梗係食咗先講啦🤭🤭

📍 棋子燒鵝 (尖沙咀) 加拿分道40號地舖
2024-04-14
$90.5 (下午茶)