2010-04-08 9 瀏覽
上網睇過<星座冰室>要點去?個個食客都話好難搵,要去到美麗華廣場對面的<大都酒店>直入到尾見到後樓梯樣子沿樓梯落下一層轉左就見到喇,當我去時都覺得有少少難搵,不過食完離開後發現原來有條簡單的路可直達的。沿著加拿芬道到42號見到賣萬用刀等雜貨的「協力電業公司」,從入口落幾級樓梯直入到尾轉右就會見到架喇,去<大都酒店>搵更遠更難搵的啦。本來我係想食通粉架,因為係正D有坑果款係嘛,不過因為上網睇唔到有食評有食過米粉,所以咪想一試而真的叫o左"蕃茄魚片米"囉(唔係我點單架),及後我聽到樓面同廚房講:「要米線!」,我咪即時叫住佢:「唔該,米線?」我想食米粉嘛,但佢就話唔關我事喎....咪冇再理囉,點知唻到真係比o左米線我,而唔係我想食的米粉呀!!!慘喇!我唔鍾意米線架,好彩我隔離果個係食通粉,佢又同我講o左幾次話同我調轉啦,所以最後我變o左食"蕃茄魚片通",而朋友變o左食"蕃茄豬排米線"囉。我都係衰架喇....哈哈哈哈!!先飲一啖蕃茄湯入口,都好有濃厚的蕃茄味,有茄肉,唔好睇相好似好多蕃茄好濃咁,實際上係稀好多o既,應該係上湯加D蕃茄煮成,我唔知中環果間"蕃茄牛通"係咪都係呢種濃度?但上網睇過似

先飲一啖蕃茄湯入口,都好有濃厚的蕃茄味,有茄肉,唔好睇相好似好多蕃茄好濃咁,實際上係稀好多o既,應該係上湯加D蕃茄煮成,我唔知中環果間"蕃茄牛通"係咪都係呢種濃度?但上網睇過似是蕃茄底同蕃茄都多Do既....。
最好係的都係用上有坑通粉,真係好食D架,有D咬口少少彈牙架,如果個湯再濃D可能會更好添,不過而家都OK好食!!
唔好睇碗野好似好大,其實同食雲吞麵個碗係差唔多,只不過食得蕃茄湯底的話一定會飲得哂成碗蕃茄湯,所以實會飽哂o者!
雖則話幾好食o者,但略嫌價錢定得比較高,如果以這個份量食材用料來說,$20碗就差唔多。
2010-04-05
  • 所有以蕃茄湯配搭的食材