尖沙咀,是個人來人往,欣欣向榮的地方。而在這裡,有一家讓人不得不見識一下的糖水店,那就是「星十五」!我個人特別鍾情於糖水,嘗試過好多家店,但係「星十五」嘅味道最能留住我嘅心😍。首先,「星十五」嘅環境挺舒服,佈局清新優雅,給人一種悠閒的感覺。一進入店門,就感到一股甜蜜的氣息撲面而來。店員熱情友善,令我有種賓至如歸的感覺😊。來到這裡當然一定要點佢哋最出名嘅「紅豆涼粉」。呢款糖水係用咗高質素嘅紅豆,配上自家製嘅涼粉,一入口就感到紅豆的綿密口感與涼粉的清爽口感相結合,就好似一種咩味道都盡在其中,真係好滿足。接著,我哋又點咗「芝麻糊」,香港人應該無人唔知呢款糖水。而「星十五」嘅芝麻糊則是既濃郁又滑溜,一嘗就知味道非凡,完全符合我對芝麻糊的所有想像,真係萬中無一😋。最後,我哋點咗「炸雲吞」作為下午茶。款式雖然平常,但係味道卻出類拔萃。豬肉蝦肉餡料十足,外皮炸得酥脆,讓人一吃就愛上。配一口糖水,美味程度簡直是爆棚啊!「星十五」的糖水種類豐富,芳香誘人,啖啖真材實料,絕對是香港人甜品的首選。下次想飽嚐香港嘅甜品,就一定要去「星十五」試試看啦!😋💖