2015-08-15 3097 瀏覽
香港人最鐘意食咩, 十下十下, 一年四季都要十, 室內要十, 系街或者後巷都要幾個人圍住十, 証明香港人幾鐘意熱鬧. 打邊爈一定要夠氣氛, 先開心. 所以會同你一齊去十下十下的, 一定系有返咁上下friend先, 吾系邊有咁多野講, 仲要互食下口水尾, 哈哈, 因為好朋友都比少用公筷. 咁先夠痛快當然料都要正, 吾系咪搞到大家都無引.入到門口就聞到陣陣湯底味, 夾雜九十幾樣味, 仲有啲熱鬧的笑聲, 咁feel.再見到門口掛住幾大舊牛肉, 個師傅不停系度切, 即系心花怒放, 一定要叫心切肥牛, 無他, 見牛肉新鮮掛起, 都吾叫, 咪笨, 仲要手切, 即系一定吾會韌, 師傅一定會按住肉的紋來切, 牛肉實有保証 吾知邊個第一個發明鴛鴦湯底的, 系一個天才, 打邊爈人多, 最怕順得哥情失嫂意, 鴛鴦呢個安排最好, 個個啱, 貪心的人又可以食兩隻味, 佢個麻辣真系無得頂, 味道夠濃夠勁, 可能我自己鐘意辣, 吾會到喉吾到肺.配料就來來去去都系個D, 我份人就比較老土,除左上面講的牛肉我一定叫之外, 响零, 豆卜, 午餐肉, 水餃呢D我一定要叫, 又夠飽, 又一定好食, 又可以食到個湯D味,
當然料都要正, 吾系咪搞到大家都無引.

配料就來來去去都系個D, 我份人就比較老土,除左上面講的牛肉我一定叫之外, 响零, 豆卜, 午餐肉, 水餃呢D我一定要叫, 又夠飽, 又一定好食, 又可以食到個湯D味, 雖咁樣吾太健康, 但鐘意都無計, 最多食完個個星期跑多兩次步姐, 消耗返佢.
 打邊爈熱氣, 但要下火, 鬼佬涼茶, 小弟不好, 就飲竹借矛根啦
  • 手切肥牛
  • 鴛鴦湯