2017-12-31 315 瀏覽
放工在尖沙咀找地方吃晚飯,兩個人都行累了,又不想在連鎖店,假期前又想經濟一點,當沒有頭緒之下,準備過馬路過尖東前,在華美達酒店地下見到張全部都係意粉的menu,每份價錢$98左右,於是即管一試。個門口係一條向地庫行的樓梯,乾淨及光線充足,落到去只見2道玻璃大門,1道似去後勤通道,另1邊就當然就是餐廳。我和老婆的反應是,吓,呢間係餐廳? 點解無人的? 當時是晚上7點幾,呢個場景令人好出奇。在「包場」的情況下便試試這裡的意粉。看menu的時候,侍應哥哥便從廚房取出餐包上枱。是一般普通的圓餐包和anchor牛油。點好意粉後,就可以隨便取餐湯。一中一西,自助任飲。在西餐廳飲中湯? 反正任飲,試一試。是日西洋菜湯,竟然ok,足料且飲完後不像平時飲例湯後要飲水沖口。蘑菇湯很有口感,蘊含一粒粒蘑菇碎,香。不消一會兒,意粉便上枱了。份量豐富。三文魚每塊都幾大塊,不算多。最好的是,廚師灑了很多香草碎,很配合白汁的味道,意粉中亦有車厘茄和蘑菇,不單調。而蒜香野菌意粉,名符其實,有很多菇菌,蒜香味不算嗆,很溫和。意粉質地幾有咬口,因為有汁,所以咬落唔乾唔un。最緊要,我本人唔食芝士,呢2款意粉的汁,起碼我食

不消一會兒,意粉便上枱了。份量豐富。三文魚每塊都幾大塊,不算多。最好的是,廚師灑了很多香草碎,很配合白汁的味道,意粉中亦有車厘茄和蘑菇,不單調。而蒜香野菌意粉,名符其實,有很多菇菌,蒜香味不算嗆,很溫和。意粉質地幾有咬口,因為有汁,所以咬落唔乾唔un。最緊要,我本人唔食芝士,呢2款意粉的汁,起碼我食唔到有,感覺良好。

餐飲有啡或茶,各有熱和凍選擇,自選加奶加檸檬。都是自助任飲。

吃完呢餐埋單離場,全晚呢1個幾鐘,仲要係尖沙咀區,竟然只有我地2個幫襯?! 好似拍戲咁......老婆,我包左間餐廳同你撐枱腳。

都講下環境,一貫西式佈局,牆上掛細細幅藝術畫,枱面細細樽裝飾花。好靜(因為無人),不過都因為在地庫無車聲或行人來往騷擾。無異味,無油煙味,無清潔劑味。

食味因人而異,未必完全作準。但在尖沙咀區不用等位,價錢100左右,環境又靜的吃個平民西餐,算是咁的。
煙三文魚意粉
香蒜野菌意粉