2018-04-16 118 瀏覽
親愛的生日了,食飯慶祝當然不可以馬馬虎虎,一定要搵一間好餐廳食餐好既,而且呢間餐廳仲可以睇到維港既燈光表演,可謂大飽口福及眼福。仲同時可以欣賞到師傅即場既廚藝表演。海膽豆腐想不到前菜已可以品嚐到海膽的味道。份量雖小但是十分精緻,海膽也算十分鮮甜。絕對是高質素的開胃菜。滋潤花膠雞湯想不到日本餐廳也可以品嚐得到中式的花膠湯。上菜時已香氣撲鼻,而且味道十分香濃,絕對是經過長時間煮理才可以得出的效果。美國西冷下單時特別跟侍應說明了厚燒跟薄燒各一半,想不到食完之後兩個效果也十分出色。厚燒西冷牛肉的味道比較濃郁,西冷肉質厚實及軟熟,不點任何調味也十分美味。另外也可以點一點海鹽,咸咸地既味道更可以帶出牛肉的另一個層次感。薄燒方面,用牛肉包住醃好的蔬菜,咬入口有一陣清新的感覺,亦都豐富了口感同味道。神戶黑豚黑豚肉味比一般既豬味更濃郁,肉汁十分豐富,但個人覺得薄燒包住泡菜,辣味跟豚肉更加配合得天衣無逢,加埋白飯一齊食更加一流。

2018-04-10
生日